artikel

10: De Stee – Leeuwarden

Café

De Stee stoomt al jaren gestaag op naar de bovenste regionen van deze lijst en nu wordt de entree in de top 10 gemaakt. Een aantal juryleden kent dit café maar al te goed, dus werd een niet met deze zaak bekend jurylid richting Leeuwarden gestuurd.

10: De Stee – Leeuwarden

Altijd goed, een frisse kijk op de zaken. Maar ook deze ervaren horecaondernemer werd moeiteloos meegezogen in de gastvrije ambiance van dit topcafé. Haar eerste waarneming is nog zakelijk: ‘Voor de deur van de Stee staat een rokersbankje en de groene markiezen zien er goed uit. Interieur is verzorgd en sfeervol. Muziek staat wel wat hard, maar praten kan nog. Aan de wanden grote krijtborden met hapjes, bier van de tap, bier van de maand, etc. Assortiment Belgisch bier op fles. Het ziet er allemaal prima uit.’ En prima is ook de follow-up. De bestelde wijn en het bier worden aan tafel gebracht. Terwijl het toch behoorlijk vol is in dit niet al te grote hoekcafé. Even later komt een schaaltje vlammetjes op tafel en ook dat oogt verzorgd. Met servetjes en meerdere sausjes. De aanwezige gasten lijken zich stuk voor stuk prima thuis te voelen.

En dat is een beeld dat we herkennen van andere momenten. Want ook dan acteert de zaak van Arman en Ilva Stoelwinder – broer en zus – op topniveau. De begroeting is immer hartelijk, ook door het personeel. Het is er schoon en het oog voor detail blijkt ook in de toiletten. Op de spiegel aan de dameskant staan meerdere drankjes vermeld en er is maandverband voorhanden.

De Stee zit niet op het meest makkelijke plekje in de stad. Schuin tegenover het station en met een drukke straat pal voor de deur. Toch staat er met mooi weer een uitnodigend terrasje klaar dat vaak goed gevuld is. De gevolgen van de recessie zijn hier niet lijdzaam afgewacht. Dit bedrijf blijft innoveren en dat terwijl de oppervlakte toch beperkt is. Er zijn regelmatig salsa-avonden, karaoke of een quiznight. Begin dit jaar werd bovendien voorzichtig begonnen met het serveren van eten. Eerst nog louter spareribs, maar inmiddels is er een dagelijkse hap verkrijgbaar. Op de rustige maandag is er zelfs iets meer keuze. ‘Maar’, waarschuwt Arman, ‘We willen duidelijk geen eetcafé zijn. De caféfunctie zal altijd het belangrijkst blijven.’

Algemene informatie

Gastheer/-vrouw: Arman en Ilva Stoelwinder

Stationsweg 8, 8911 AH Leeuwarden

(058) 213 50 58

info@destee.nl

www.destee.nl

Reageer op dit artikel