artikel

13: In de Wildeman – Amsterdam

Café

Eigenlijk hoort dit bedrijf hier niet, of toch wel?’ Het is zomaar een zinnetje uit het verslag van een jurylid die dit jaar bij In de Wildeman op bezoek ging. Hiermee wordt niet deze lijst, maar de ligging in de stad bedoeld. Het is ook een contrast. Op straat nog de schreeuwerige reclames van pizza-, wok- en shoarmazaken, vermengd met de bijbehorende geuren en een vleugje wiet. Dit café blijft een oase van rust.

13: In de Wildeman – Amsterdam

Geen muziek, en achter de bar vrijwel altijd een goede barman- of vrouw die bij binnenkomst vriendelijk vraagt waarmee het bierglas gevuld mag worden. En wie er vaker komt, herkent ook onder de gasten veel vaste gezichten. Niet alleen is het een populaire stek voor veel toeristen (het café wordt in Amerikaanse toeristenboekjes al aangeprezen als het bierparadijs in de hoofdstad), ook buurtbewoners komen hier regelmatig.

Voor de deur een klein terrasje, waar helaas niet bediend wordt. Want voor wie houdt van ‘mensen kijken’ is dit een topplekje. Maar eenmaal ‘opgestaan’ om een nieuw bier te halen aan de bar is het wel vaak ‘plaats vergaan’. En dat is natuurlijk jammer.

Binnen is het plafond hoog, maar de oppervlakte beperkt. De bar is zo laag, dat het meer een uitgiftepunt is te noemen. Wie meteen bij binnenkomst rechts afslaat, komt in een apart cafédeel. Dit café beschikte al over een rookruimte toen veel collega’s in het land nog nooit van dit woord gehoord hadden. Nu is het vooral een ruimte waar gasten net even wat rustiger zitten dan in het linkergedeelte.

Het personeel is een goede mix van ervaren rotten en jonger personeel. Dat ook in het laatste geval weet waar het over praat. Belangrijk in een biercafé. Wel jammer dat na het enthousiast adviseren van een bier van de maand, de Drie Ringen Cor Deux, het wordt geserveerd in een neutraal tulpglaasje met daar onder een Budels-vilt. Details, details. Ze tellen in de top. En dat geldt ook voor het tipje bij de thee. Waarom ook dit café niet even een apart bakje neerzet voor het natte zakje, het blijft een raadsel. Nu moet het op het schoteltje worden gelegd of daarnaast, de suikerklontjes of het bierviltje doorwekend.

Algemene informatie

Gastheren/gastvrouw: Henk Eggens, Els van der Linden en Simon Fokkema

Kolksteeg 3, 1012 PT Amsterdam

(020) 638 23 48

info@indewildeman.nl

www.indewildeman.nl

Reageer op dit artikel