artikel

18: Koops – Haarlem

Café

Op de kleine Zuid-Franse camping heeft de vrouw aan de lange gemeenschappelijke eettafel net verteld in Haarlem te wonen. Ze kijkt het jurylid aan. Café Koops? Ja, dat kent ze wel. ‘Superleuk café. Leuk adres ook om een man te ontmoeten’ voegt ze er aan toe. En geeft een snelle knipoog voordat ze naar haar ega loopt die een paar meter verderop druipend uit het zwembad komt.

18: Koops – Haarlem

Met die blik hadden we café Koops nog niet eerder bekeken. En het is ook zeker niet de reden voor de forse stijging van dit topcafé. In de slagschaduw van de forse Sint Bavokerk geeft gastheer Rolf Erkens dagelijks inhoud aan de begrippen oprecht gastheerschap en puike gastvrijheid. Ook de mensen die bij hem werken doen dat op deze manier. Bij Koops houden ze van hun vak en van de mensen voor de bar.

Een ander jurylid zegt zelfs verliefd te zijn op Koops. ‘Het bedrijf verleidt je naar binnen te gaan. Een écht café met grappige details. Zo is er een voorkeur voor mooie lampen en ben ik verliefd op het kleine keukentje van 3 vierkante meter. Zachte muziek en geroezemoes van de gasten veraangenamen de entree en het welkom is hartelijk. Acht wandkranen waaruit het bier rijkelijk kan vloeien met Hertog Jan als huisbier. Er is tevens Prosecco van de tap en een klein assortiment flesbieren.’

Tijdens het tweede bezoek denken we even herkend te zijn. Zo vriendelijk en hartelijk is de begroeting van de krullebol in de bediening. Of doet ‘ie dat om indruk te maken op de twee mooie dochters die het jurylid vergezellen? Wellicht. Maar ook andere gasten worden begroet op een manier alsof we op zijn verjaardag komen. De gemiddelde leeftijd van de gasten is boven de dertig. Goed gekleed, en goed gemutst bovendien. We bestellen tapas uit de vitrine op de bar en krijgen het advies rustig aan te vangen. Terwijl we veel meer willen bestellen. We komen inderdaad niets tekort en dan nog hadden we ons geen zorgen hoeven te maken. In Koops is het personeel oplettend en alert voor een tweede bestelling. Die ze tot achterin de zaak aan tafel komen brengen. Ook bij grote drukte. Nooit opdringerig maar servicegericht en een glimlach op de koop toe. We sluiten Koops in ons hart. Hier voel je de ziel van een mooi café.

Algemene informatie

Eigenaar: Rolf Erkens

Damstraat 4, 2011 HA Haarlem

(023) 532 27 60

info@cafekoops.nl

www.cafekoops.nl

Reageer op dit artikel