artikel

2: Oosterling – Amsterdam

Café

Wie het afgelopen jaar door de Utrechtsestraat fietste, zag een grote poster in de etalage van dit café hangen met daarop de notering in deze lijst. De poster kan gewoon blijven hangen, de toppositie van vorig jaar wordt moeiteloos geconsolideerd.

2: Oosterling – Amsterdam

In deze historische ambiance kleven de verhalen uit een rijk verleden aan de wand; dit is een puur buurtcafé in de grote stad. Trendy interieurelementen mogen dan ontbreken en de toiletten zitten op het randje van wat nog acceptabel is, dit café heeft wel wat veel andere cafés node missen; oprechte gastvrijheid en puik vakmanschap. Op ieder moment van de dag. Het verregende stelletje dat op een woensdagavond nog laat binnen komt vluchten, krijgt al net zo’n gastvrij onthaal als de borrelaars op vrijdagmiddag als het café afgeladen vol is, de begroetingen en bestellingen luidkeels door de zaak vliegen en de glazen Brand maar wat vaak vergezeld worden door zo’n heerlijk portie ossenworst.

Klein in omvang, maar veel keuze op drankengebied. Oosterling is naast café ook slijterij. Op de planken achter de opvallend lage bar staat dus een rijk assortiment wijn en gedistilleerd. Van achter de toog wordt stevig maar met duidelijk plezier doorgewerkt. Ook nieuwkomers hoeven niet direct te betalen. Op een briefje wordt alles goed bijgehouden.

Ons jurylid zegt: ‘Dit is een prachtige kroeg. Er komen buurtbewoners, vaste gasten, maar ook toevallige passanten zijn van harte welkom. Het lijkt me een café waar schrijvers, journalisten en kunstenaars zich thuisvoelen. De barman maakt een praatje met de gasten aan de bar, maar houdt ondertussen de ruimte goed in de gaten. Een student komt binnen om een krat bier te kopen. Onbekende gasten raken zonder probleem met elkaar in gesprek. Dat laatste is voor mij (samen met een koel getapt bier) het beste compliment dat je een café kunt maken.’

Algemene informatie

Gastheren: Marcel en Oscar Oosterling

Utrechtsestraat 140, 1017 VT Amsterdam

(020) 623 41 40

m.oosterling3@chello.nl

www.nlstreets.nl

Reageer op dit artikel