artikel

24: De Ballentent – Rotterdam

Café

Op de eigen website roemt De Ballentent zichzelf als de gezelligste havenkroeg van Rotterdam. Het café is trots op haar status en alle bijbehorende belangstelling. Man bijt Hond kwam al eens filmen en Katja Schuurman is er kind aan huis, getuige de foto’s van haar in de zaak.

24: De Ballentent – Rotterdam

Op het eerste gezicht is De Ballentent niets bijzonders. Het doet zelfs een beetje aan als een pannenkoekenhuis. Eenmaal binnen vallen alle puzzelstukjes echter op hun plaats. Er is sprake van een consistente en geloofwaardige combinatie van factoren. De locatie (Rotterdam, havengebied), het interieur (geschiedenis, scheepsvaart, authenticiteit) en het personeel (op leeftijd, al dan niet gespeeld stoïcijns, no-nonsense, Rotterdamse humor). Deze mix maakt het café uniek.

We zijn er natuurlijk meerdere malen. Onder andere op het moment dat Rotterdam zich opmaakt voor de start van de Tour de France. Het jurylid neemt plaats op het gezellige terras met uitzicht over de Maas. Als de ober de nieuwkomer opmerkt, wordt vanaf vier meter geroepen: ‘Zeg het maar meneer!’. Niet bepaald gastvrij, maar hier storen we ons er niet aan.

Als even later de huisgemaakte tomatensoep wordt gebracht, wordt ons sterkte toegewenst.

Om ons heen strijken veel wielrenners neer. Amateurs die zijn afgekomen op Le grand depart. De interactie tussen bediening en pedaleurs is vermakelijk. Een volledig in het nieuw gestoken wielrenner op leeftijd zet zijn duizenden euro’s kostende paradepaardje met zwart carbonframe voorzichtig tegen de gevel en is daar nauwelijks mee klaar of krijgt te horen: ‘Wat moet dat oud stuk ijzer tegen mijn muur!?’ En tegen een arriverend ploegje wielrenners: ‘De ploegleider is net vertrokken!’ Het is Rotterdam op zijn best.

Algemene informatie

Gastheer: René Keehnen

Parkkade 1, 3016 GN Rotterdam

(010) 436 04 62

info@deballentent.nl

www.deballentent.nl

Reageer op dit artikel