artikel

47: De Oude Mol – Den Haag

Café

Op de gure najaarsavond is De Oude Mol het spreekwoordelijke warme bad waarmee dit café zijn gasten weet te omhullen. In wat tot de fraaiste straatjes van de Hofstad kan worden gerekend, is het in dit café gezellig druk.

47: De Oude Mol – Den Haag

Het is rond de klok van zevenen. Overal wordt gegeten, wij nemen plaats aan de bar. Vlot worden we begroet en in een handomdraai staan twee mooie glazen bier op tafel. ‘Of we ook wat kunnen eten? Natuurlijk. Het is druk zoals u ziet, maar u mag ook aan de bar eten hoor.’

Dit gastvrije improvisatievermogen is De Oude Mol ten voeten uit. Een echt vrouwencafé. Met een vrouwelijke eigenaar, vrouwelijk personeel en dus ook vrouwelijke tierelantijntjes. Overal staan de snuisterijen. Oude schilderijtjes, kerstverlichting, hartjes, overal waxinelichtjes, verse bloemen en rode lampjes achter de bar. En kinderspeelgoed onder de trap. Een trap die naar boven leidt waar niet alleen de toiletten zijn te vinden, maar waar ook nog een paar tafeltjes staan waaraan kan worden gegeten. De toiletten zijn klein, maar zelfs daar is het sfeervol toeven met echte bloemen en waxinelichtjes. Complimenten. Ook als het minder vol is, is dit café gezellig en sfeervol.

Voor zo’n klein café vinden wij het opvallend dat het ook op een doordeweekse middag goed gevuld is. Met een voortreffelijk glas witte wijn en een witbier van de tap kijken we op een ander moment om ons heen. Toeristen die gezellig zitten te borrelen, een man aan de leestafel met zijn krantje en zeker tien personen aan en rond de bar. Gezellig en bruisend. Vanaf de bar horen we luidruchtige maar leuke discussies over politiek en de slepende formatie. Het meisje van de bediening heeft de juiste vorm van zich er in mengen en het laten gaan, want ze verliest niemand in de zaak uit het oog en blijft alert voor de tweede bestelling. Zo hoort het. Minpunt is wel dat overal asbakken staan en dat ook door de medewerkster werd gerookt. Bah. Verder een charmant bedrijf dat met zorg en aandacht wordt bestuurd.

Algemene informatie

Gastvrouw: Judith Stibbe

Oude Molstraat 61, 2513 BA Den Haag

(070) 345 16 23

Reageer op dit artikel