artikel

58: Olivier – Utrecht

Café

Al vanaf de start in 2006 is Olivier een aanwinst voor de café- en biercultuur in Nederland. Het beste Belgium Beer Café (BBC) zelfs dat we kennen, en dat wil wat zeggen. Bierbrouwer AB InBev heeft op veel plaatsen in Europa namelijk het BBC-wandbordje tegen de gevel geschroefd en een flink aantal van deze cafés is bekend bij de verschillende juryleden.

58: Olivier – Utrecht

Olivier is uniek. Gevestigd in een schuilkerk van weleer is de voorgevel opvallend ingetogen.

Binnen wacht de bezoeker een grote verrassing. Een hoge en grote ruimte die herkenbaar is als een oude kerk, geaccentueerd door het orgel aan de wand. Verder ook verschillende Belgische attributen. Geen overdaad aan kitscherige oude troep, maar eerder subtiel. Zoals een oud wielrennershirt.

Op veel momenten in de week is het gezellig druk. De tafeltjes zijn vanaf het begin van de avond goed bezet en op de krukken en tafeltjes tegenover de bar is het vol met borrelaars. De sfeer is altijd prima. De muziek ontbreekt of staat zo zachtjes dat we het niet horen. We kunnen ons voorstellen dat de akoestiek zodanig is dat een kakofonie van geluiden zou ontstaan als Jacques Brel het vocaal op zou moeten nemen tegen het geroezemoes van al die de stemmen.

Het draait om bier. De verkrijgbare variëteiten zijn goed zichtbaar dankzij tafelklappers die overal staan. Twee jonge buitenlandse studentes naast het jurylid bestellen een Pauwel Kwak en komen er vervolgens niet uit hoe het kenmerkende koetsiersglas in zijn houten houder moet worden ingeschonken. De helpende hand wordt toch maar toegestoken als aanstalten wordt gemaakt het bier van enige hoogte recht in het glas te schenken.

Olivier blijft een uniek biercafé. Met een goede mix van publiek. Het personeelsbeleid moet echter niet verslappen. De eerste twee jaar na de start was het personeel alert, goed getraind, had productkennis en was een begroeting bij binnenkomst eerder regel dan uitzondering. Tijdens meerdere bezoeken dit jaar bleef dit laatste volledig afwezig en werden we iets te routineus geholpen.

Algemene informatie

Gastheer: Daan Smeltzer

Achter Clarenburg 6, 3511 JJ Utrecht

(030) 236 78 76

utrecht@cafe-olivier.be

www.cafe-olivier.be

Reageer op dit artikel