artikel

69: De Bonte Koe – Leiden

Café

Een fraai café, al sinds 1880. De zaak werd ooit ingericht als slagerij, maar was in die functie weinig succesvol. Onder de nog altijd aanwezige tegeltableaus van grazende koeien in Hollandse weilanden, wordt al dik 130 jaar bier gedronken. Door generaties studenten, artsen en zusters van het destijds nabij gelegen hospitaal, en door buurtbewoners. Decennialang is Frans Bik de eigenzinnige eigenaar van dit prachtcafé.

69: De Bonte Koe – Leiden

Eind jaren ’60 neemt een groepje studenten het dan verlopen buurtcafeetje over. Bik is één van hen. Het werk achter de tap bevalt goed en van afstuderen komt niets meer terecht. Het kleine café wordt in de 70’er jaren uitgebreid met een serre aan de voorkant.

Hoewel het geen typisch biercafé is, is op dit gebied veel te kiezen. Bovendien zijn de keuzes eigenwijs. De Belgische bieren die uit de tap stromen, zijn van kleinere, onbekende Belgische brouwerijen, zoals Sas-pils en de puike bieren van De Ryck. Eet er een plankje met de beste rookworst uit de omgeving bij en bedenk dat het leven goed is.

Dit is een heerlijke buurthuiskamer. Een lelijke maar eigenwijze donkerrode serre steekt het straatje in waaraan de Bonte Koe is gevestigd en is tegelijkertijd het terras. De ramen staan helemaal open, zodat vanuit de serre ook aan de bar kan worden besteld. Het café straalt een huiselijke rommeligheid uit. Oud hout op de vloer en ouderwetse witte tegeltjes aan de muur. Iedereen is hier thuis, van twintiger tot tachtiger. De bediening achter de bar is een beetje rommelig, maar daarmee perfect in harmonie met de klantenkring.

Algemene informatie

Eigenaar: Frans Bik

Hooglandsekerk-Choorsteeg 13, 2312 KK Leiden

(071) 514 10 94

cafedebontekoe@gmail.com

www.cafedebontekoe.net

Reageer op dit artikel