artikel

81: Van Wegen – Utrecht

Café

Een café als een filmdecor. Hier heeft de tijd stilgestaan. In de wat verscholen Lange Koestraat flonkert de gevel van Van Wegen de gast tegemoet. Als een oester die een klein beetje openstaat en waarin je de parel ziet flonkeren.

81: Van Wegen – Utrecht

De nieuwkomer moet zich dus vooral niet laten afschrikken door de vitrage voor de ramen, het kleine halletje en de houten deur met gematteerd glas. Neem de stap over de drempel en kom binnen in een klassiek café. Grote kans dat achter de bar Niek Veerman net een biertje tapt uit de fraaie zwenkkraan of een kwinkslag uitdeelt richting een paar gasten voor de bar. Wie voor de tweede keer binnenkomt, krijgt hoogst waarschijnlijk al een blijk van herkenning.

Netjes gekleed in wit overhemd is Veerman een puike gastheer. Een voorbeeld voor het vak dat kastelein heet. Hij groeide op in dit café van zijn ouders en zijn dit jaar 80 geworden moeder woont nog steeds in het achterste gedeelte. Door een groot raam is zichtbaar hoe ze af en toe de aardappels schilt of de boontjes dopt. Maar pas op, dit mag dan wat oubollig klinken, Van Wegen is allesbehalve dat. In een horecawereld die wordt gedomineerd door vluchtig en anoniem, trendy en sfeerloos, biedt deze plek tegenwicht aan de jachtige buitenwereld.

Dit café vraagt erom te worden ontdek. Is dat gebeurd, dan merkt de gast dat het uitermate prettig is om in een café te zijn waar waarden en normen nog iets betekenen, menselijk contact nog op waarde wordt geschat en duidelijk wordt dat een goed getapt glas pils inderdaad lekkerder smaakt dan een snel in het glas gekwakt exemplaar bij een collega.

Niet iedereen zal zich thuis voelen, maar als buitenstaander word je vlot opgenomen door het gezelschap aan de bar. Zij een rondje, jij een rondje en het is zomaar gezellig met een paar mensen die je tot dan toe nimmer ontmoette. Het kenmerk van een goed café.

Algemene informatie

Gastheer/-vrouw: Niek en Caroline Veerman

Lange Koestraat 15, 3511 RL Utrecht

(030) 231 56 37

niekveerman@planet.nl

Reageer op dit artikel