artikel

Terras Top 100 2015 nummer 5 Brasserie Hotel Doesburg, Doesburg

Café

Hotel Brasserie Doesburg heeft een prachtig terras dat hoog op de kade van de IJssel ligt. Het is in deze plaats het enige terras aan de IJssel en dat biedt unieke mogelijkheden.

Terras Top 100 2015 nummer 5 Brasserie Hotel Doesburg, Doesburg

Eigenaar Joop Bergevoet en f&b-manager Loes Kort begroeten de hoofdjury enthousiast en laten trots het bedrijf zien. Het hotel heeft 24 kamers die van alle gemakken zijn voorzien. Vanuit het restaurant hebben gasten een prachtig uitzicht over de IJssel.

Uitzicht

Buiten valt meteen het kleurrijke terras aan de zijkant van het pand op. Loungebanken met gekleurde kussens onder een grote parasoloverkapping maken het een sfeervolle hoek. Bergevoet: ‘We hebben plannen om van dit gedeelte een verwarmd terras te maken.’ We steken een smal fietspad over om te het grote terras aan de kade te bereiken. ‘We hadden liever geen fietspad tussen terras en hotel gehad, maar dat kregen we helaas niet voor elkaar bij de gemeente. Het voordeel is echter wel dat het pad tot de officiële ANWB-fietsroute hoort, dus er komen, naast de locals en hotelgasten, ook veel fietsers op het terras zitten.’ En als het eenmaal vol zit is het al snel gezellig met het schilderachtige uitzicht over de IJssel, die door het Gelderse landschap kronkelt.

Waterwet

Bergevoet moest voor de aanleg van het terras met nog een partij rekening houden. ‘De kade is van het waterschap. We moesten ook van die instantie toestemming krijgen om een terras aan te leggen. Dan geldt de zogenaamde waterwet. We wilden het liefst een terras tot aan de rand van de kade, zodat je direct op het water kijkt, maar van het waterschap moesten we vijf meter landinwaarts bouwen. Er moest daarnaast driehonderd kilo beton de grond in om de parasols te bevestigen.’

Alleen aan de IJssel

Hotel Brasserie Doesburg is hier de enige horecazaak aan de IJssel en dat biedt kansen. ‘We bieden arrangementen aan op het water. Varen op hoge snelheid in een RIB boot – een Rigid Inflatable Boat – bijvoorbeeld of op een waterbuggy. Ook hebben we plannen voor de aanleg van een stadsstrand.’

Groei

In de vijf jaar dat Hotel Brasserie Doesburg bestaat is het bedrijf gestaag gegroeid. F&b-manager Kort, afgestudeerd aan Hotelschool Maastricht, houdt zich ook bezig met de training van de medewerkers in de bediening, die 120 zitplaatsen binnen en 100 zitplaatsen buiten moeten behappen. ‘We hebben veel jonge mensen van vakschool Wageningen in dienst en dat bevalt goed. Soms nodigen we een barista uit of de wijnleveranciero m de medewerkers extra te trainen.’ Bergevoet: ‘Het gaat steeds beter met het bedrijf, maar we zetten in op uiteindelijk 30 procent zakelijke gasten. Nu is dat nog maar 20 procent.’
Contre Escarpe 32
www.hotel-doesburg.nl

Reageer op dit artikel