artikel

Aanraders Café Top 100 2016

Café

Nadat alle cafés die zich hebben aangemeld voor de Café Top 100 zijn bezocht door een mystery visit bleef er een lijst met 125 cafés over. Zij werden stuk voor stuk nog eens bezocht door een vakjurylid. Bekijk hier de Aanraders. Per provincie gerangschikt en een bezoek meer dan waard.

Aanraders Café Top 100 2016

Friesland

Sportstadcafé
Heerenveen
Heerenveen profileert zich graag als de sportstad van het noorden. Op de Abe Lenstra Boulevard is het Sportstadcafé het ontmoetingspunt voor sporters en supporters. Het
gelijknamige voetbalstadion op een steenworp afstand, een zwembad- en turnhal om de hoek. Grote en ruime zaak. Populair voor feesten en partijen.
Sportstadcafe.nl

De Buurman
Heerenveen
In wat ooit een fietsenwinkel was nu alweer jarenlang dit populaire eetcafé. De Buurman kijkt gelukkig ook verder dan de muren van het café. Zo is er een goed verzorgd terras en een dito entree. ‘Een uitnodigend café om naar binnen te gaan’, zegt het jurylid. Het interieur is gezellig ingericht en de kaarsjes op tafel
werken sfeerverhogend. Attent personeel. Een omweg meer dan waard.
Debuurman.com

Groningen

The Dog’s Bollocks
Groningen
Gaf Mr Mofongo al een nieuwe en spectaculaire draai aan de aloude cocktailbar, op een steenworp afstand probeert dezelfde eigenaar, Patrick Beijk. met The Dog’s Bollocks ook de Engelse pub opnieuw uit te vinden. De leuke, oer-Britse en wat studentikoze naam is goed gekozen natuurlijk. Dat alleen al wekt voldoende nieuwsgierigheid om eens een kijkje te gaan nemen. Eenmaal binnen wacht de gast een fraai café. Veel hout, hip personeel en op de kaart bier en vlees.
Thedogsbollocks.nl

Hooghoudt
Groningen
Hooghoudt is een meer dan bekend café aan de Grote Markt van de Noordelijke hoofdstad van de gelijknamige provincie. Een paar jaar geleden is het nog flink verbouwd en dat is te zien aan de uitstekende staat van het pand, binnen en buiten. Goed onderhouden ook! De bediening loopt in nette bedrijfsleding en komt studentikoos over, dat misstaat niet in een stad als deze natuurlijk. Dit is verder een populair borreladres met een levendig terras voor de deur waar het prima vertoeven is.
Cafehooghoudt.com

Drenthe

De Witte Olifant
Klazienaveen
Een beetje vreemde naam voor een Drents café. Maar als we op de site lezen dat de eigenschappen van dit zeldzame dier kracht, samenwerking en geluk zijn en dat deze ook van betrekking zijn op de bedrijfsvisie, dan wordt al veel duidelijk. Speelt in op een brede doelgroep en huist in een opvallend, bijna ovaal pand. Erboven woningen. Vriendelijk personeel, dat allert reageert op lege glazen en kopjes.
Dewitte-olifant.nl

De Majesteit
Hoogeveen
In wat ooit de wachtruimte voor de tram was, nu dit gezellige biercafé. Mooi historisch pand en ook het interieur is met smaak ingericht. De ondernemer is actief met en voor zijn gasten. Regelmatig optredens en af en toe excursies naar een brouwerij. Het menu is in de vorm van een krant. Origineel.
Biercafedemajesteit.nl

Overijssel

Vrienden van Vroeger
Deventer
Een bruin café met een knipoog. Zo omschrijven eigenaren Erik Winkelman en Wilmar Vlaskamp hun eigen zaak. Beperkt in omvang, maar leuk en creatief ingericht. Fraaie golvende bar, grote foto’s van Oud-Deventer aan de wand. Broodjes worden achter de bar bereid. Verse bloemen op de tafels, het personeel met een open houding naar de gasten. ‘Het enthousiasme spat er vanaf’, ziet ook het jurylid.
Vriendenvanvroeger.nl

De Kalkwieke
Dedemsvaart
Leuk eetcafé met een kleine drempel. Dat is tenminste de ervaring van ons jurylid die merkt dat alle hoofden zijn richting op draaien als hij hier binnenstapt. Het ijs is echter snel gebroken. De bediening is hartelijk en alle aanwezigen gaan vlot door met waar ze gebleven waren. Waaronder biljarten. En zo hoort het. Het café speelt ook in op de grote populariteit van speciaalbier.
Kalkwieke.nl

Fidder-Patrick’s Bar
Zwolle
De enige hotelbar in dit overzicht. Te bereiken via de entree van Hotel Fidder. De bar is er niet alleen ter ondersteuning van het hotelgedeelte. Eenmaal plaatsgenomen op een kruk of aan één van de tafels wordt de bestelling snel uitgeserveerd. De inrichting is warm dankzij het gebruik van antieke attributen. Eén medewerker combineert het zijn van barmedewerker met dat van receptionist. Dat doet ze kundig en met een professionele uitstraling.
Hotelfidder.nl

Gelderland

Du Commerce
Nijmegen
Bekend en populair grand café in de Nijmeegse binnenstad. De inrichting is strak te noemen zonder dat er verder echt onderscheidende elementen zijn. Gasten worden hartelijk begroet. Zij voelen zich duidelijk thuis in dit goed geleide bedrijf. Ducommerce.nl

Ale House
Apeldoorn
Pas zo’n twee jaar open, maar dat zou je niet zegen bij binnenkomst. Door slim Marktplaats af te struinen en Kringloopwinkels te bezoeken is het de eigenaar gelukt een antiek huiskamergevoel te creëren. Een eigentijds assortiment. ook. Veel speciaalbieren, twaalf open wijnen en natuurlijk kan er, zij het beperkt, ook gegeten worden. Het personeel is ouder en dat trekt ook gasten uit de 25+ doelgroep. Facebook.com/alehouseapeldoorn

Hans eten en drinken
Arnhem
In de fraaie wijk Sonsbeek en op een steenworp afstand van het gelijknamige park, dit eetcafé met buurtfunctie. Eerst een bloemenwinkel. Voor de deur een leuk terras met lange banken. Aanschuiven maar. Binnen een forse leestafel. Vanuit de open keuken komen heerijke geuren aangedreven. De medewerkers nemen zonder kladblok de bestellingen op. Het komt de interactie met de gast zeer ten goede.
Hansetenendrinken.nl

Oerkroeg Schiller
Aalten
Bekend muziek- en eetcafé in de Achterhoek met een lange historie. Ooit was dit brouwerij De Halve Maan. Regelmatig zijn er live-optredens. Het interieur is schoon en duidelijk goed onderhouden. Dat geldt ook voor het knusse en fraaie tuinterras. Onder de overkapping van het café is het ook voor rokers goed toeven. Het forse bierasortiment is met krijtborden aan de wand zichtbaar gemaakt. De gerechten worden deels bereid met groenten uit eigen tuin.
Oerkroeg.nl

Utrecht

Van Miltenburg
Bilthoven
Nog voordat de deur om elf uur ‘s ochtends van het slot gaat staan de eerste gasten al voor de deur. Te trappelen om hier de keu tegen de ivoren ballen aan te mogen tikken. Dan doe je iets meer dan goed. Al zo’n 85 jaar is dit een echt buurtcafé waar inmiddels de derde generatie Van Miltenburg aan het roer staat. Het frisgeel beschilderde pand oogt attractief en wordt duidelijk goed onderhouden. Mooi café met potentie.
Cafevanmiltenburg.nl

Prins Hendrik
Baarn
‘Wilt u een pilsje of een specialbiertje?’ Het is de wedervraag op het verzoek van ons jurylid of hij een biertje mag. Het wordt een fluitje. Op de site claimt dit café het beste bier van Baarn en omstreken te tappen en het op tafel geplaatste exemplaar komt inderdaad een heel eind in de richting. Koud, vers en met een stevige schuimkraag. Na iedere slok blijft er een ring zichtbaar in het glas bovendien. De bierbehandeling is hier top. Het interieur draagt ook bij aan het authentieke karakter.
Cafeph.nl

Noord-Holland

Café Rembrandt
Schiphol
Een op het eerste gezicht een vreemde eend in de Top 100 bijt. Dit in oud-Amsterdamse stijl opgetrokken bruine café in Aankomsthal 1 op Schiphol. Voor menig buitenlander de eerste kennismaking met Holland na een lange vlucht. En een prima adres om nog wat te drinken voordat de familie wordt uitgezwaaid. In 2012 uitgeroepen tot beste airport bar van de wereld. Hier komt een bonte mix van toeristen, passanten en zelfs stamgasten. Regelmatig activiteiten waaronder live-optredens en een pub-quiz.
Caferembrandt.nl

‘t Heertje
Huizen
Gevestigd in een (hoek)pand dat ook nog een bioscoop, theater en een wok-restaurant huisvest. Dit ook letterlijke grand-café gaat pas later op de dag open, 17.00 uur. Binnen staan de tafels al ingedekt op de eerste gasten te wachten. Toch is ook de café-functie aanzienlijk. Het interieur is een leuke mix van tafels, stoelen en banken langs de wand. ‘t Heertje werd onlangs overgenomen. De nieuwe eigenaar werkt hard om de negatieve naam uit het verleden te doen vergeten. Een zaak in opbouw dus, maar absoluut op de goede weg.
Grandcafe-heertje.nl

Café Koper
Zandvoort
Na respectievelijk ruim twintig, dertig en veertig jaar kwam er dit voorjaar een einde aan het tijdperk Ab Fijma, Maaike Koper en Fred Paap in Café Koper. Zij gingen met pensioen. Echter niet nadat zij zich verzekerd wisten van prima opvolgers. Zandvoorters Jeff Groot en Erica de Beus namen het bekende café én de medewerkers over. Behoud het goede, verbeter waar mogelijk, zo zou het credo kunnen zijn waarmee ze te werk gaan. Mooi om te zien dat Koper nog steeds een mooie mix van toeristen en lokale bewoners trekt. Zang-avonden, proeverijen, stamppotavonden en pubquizen. Sjoel- en andere spelavonden, tapas en mosselweken, sing-along. Bij Koper zijn ze van alle markten thuis om de gast een leuke avond te bezorgen!
Cafekoper.nl

Café De Dijk
Volendam
Volendam heeft twee gezichten. De enerzijds gesloten dorpsgemeenschap moet zich dagelijks openstellen voor al die toeristen die massaal het vissersdorp van weleer bezoeken. Aan de Haven staat het team van Café De Dijk dan ook dagelijks klaar om de stroom van nieuwkomers te verwelkomen. Op mooie dagen zijn de ramen omhooggeschoven wat de aantrekkingskracht vergroot. Eigenaar Danny van Noorden is wijnliefhebber en dat is terug te zien op de aantrekkelijk samengestelde kaart. ‘s Avonds als de bussen het dorp weer hebben verlaten komen de lokale bewoners graag aan de bar zitten.
Cafededijk.nl

De Twaalf Balcken
Den Burg (Texel)
Gelegen in een drukke winkelstraat loop je makkelijk aan dit café-restaurant voorbij. Eenmaal binnen treft de gast een licht interieur, waar vriendelijk personeel rondloopt en er duidelijk zicht is op de open keuken. Bedrijfsleider Dirk Breedveld is ook biersommelier. Regelmatig verzorgt hij proeverijen en zorgt ervoor dat de bierkaart continu wisselt en dus blijft verrassen. Daarnaast beschikt de zaak over meerdere naar eigen recept gebrouwen huisbieren. Hieronder Het Zwarte Schaap. Een toegankelijke porter.
12balcken.nl

Zuid-Holland

De Halve Maan
Rijswijk
Al sinds 1976 een bekende naam in Rijswijk. In 2006 verhuisde het bedrijf naar het Sir Winston Leisure Center. Dit gebouw wordt gedeeld met meerdere bedrijven waaronder een casino en een fitness-centrum. Eenmaal binnen verrast De Halve Maan met zijn klassieke interieur. Dat fraai contrasteert met de juist zo modern ogende buitengevel. Het personeel is met enthousiasme aan het werk en doet dat duidelijk vakbekwaam.
Dehalvemaan.nl

De Komedie
Rotterdam
Een café dat naar eigen zeggen staat voor ‘een goed glas bier en veel plezier.’ De Komedie is dan ook een ongecompliceerd café in Rotterdam-Noord. Trefpunt
voor jong en oud, buurtbewoners en enkele toeristen. Het jurylid van dienst schaart
zichzelf onder de laatste categorie. Hij ervaart het café bovenal als knus en gezellig. ‘Ik voel me direct welkom’. Het gevraagde biertje wordt met een glimlach en de toevoeging ‘laat het smaken’ op tafel gezet.
Cafedekomedie.nl

Zeeland

De Troubadour
Zierikzee
In een fraai en historisch pandje met trapgevel dit café. Geopend in het voorjaar van 2014 door de jonge ondernemer Maikel van Westenbrugge. Een café in opbouw. Steeds als er weer wat geld verdiend is, wordt dit in het café gestopt. Hij, of het personeelslid, bedienen de gasten vriendelijk en attent. Bij het glas pils komt een bakje met nootjes.
Facebook.com/troubadourzz

Brabant

SAMSAM
Breda
‘Waar advocaat en arbeider broederlijk naast elkaar genieten van al het lekkers wat ons eigen land te bieden heeft.’ Bij SamSam staat Nederland centraal. In zowel de inrichting als het glas en het bord. Jenever en oud-Hollandse likeuren zijn een prominent onderdeel van de drankenkaart. Van dertig kleine Nederlandse brouwerijen wordt er bier geschonken en ook is er wijn van eigen bodem. Gelegen op een hoek van de Grote Markt springt de zaak volop in het oog. Zeker als met mooi weer het terras uit staat. De dames in de bediening zijn duidelijk goed getraind. Zij geven iedere gast het rustgevende gevoel dat er nooit lang op de bestelling gewacht hoeft te worden.
Samsambreda.nl

Beekman & Beekman
Deurne
Jarenlang een vaste waarde in de Café Top 100. Dit is een prachtbedrijf, nog steeds. Tijdens ons bezoek genieten we van uitermate vriendelijke medewerkers die het jurylid een oprecht gevoel van welkom geven.
Beekmanbeekman.nl

Limburg

De Klep
Venlo
Wie in Venlo bijzonder bier wil drinken, komt al snel uit bij ‘Preuf en Praotlokaal De Klep’. Gelegen in de schaduw van voormalige Kloosterkerk Domani, dit Proeflokaal in het eeuwenoude Keizerstraatje. Door de Venlonaar ‘Floddergats’ genoemd. De Klep is aangesloten bij de ABT en heeft een breed scala aan bieren op de kaart staan. Hieronder ook de twee naar eigen recept gebrouwen kloosterbieren Venloos Paeterke Döbbel en Triepel. Knus terras, sfeervol ingericht, sympathieke eigenaren.

Reageer op dit artikel