artikel

Kansen voor virtual reality in de horeca

Café 1914

Veel technologische innovaties worden gedaan in de gamingindustrie en sijpelen vervolgens door naar de rest van de maatschappij. Zo ook virtual reality (VR). Op de horecava werden ook de eerste toepassingen van VR in de horeca gepresenteerd. Wenda Kielstra van Consumatics schetst enkele mogelijkheden.

Kansen voor virtual reality in de horeca

‘Allereerst is het minder duur dan je zou denken’, zegt Kielsta. Een eenvoudige VR-bril is er al vanaf €40, een camera die de beelden kan maken kost een paar honderd euro.

Ze ziet een paar mogelijke toepassingen voor horecaondernemers. Ten eerste kan het worden ingezet bij interieur- en conceptontwerp. In samenwerking met architect, interieurbouwer of keukenleverancier die de tekeningen moeten aanleveren kan zo een nieuw te bouwen horecazaak vast virtueel doorlopen worden.

Enquetes

Kielstra’s bedrijf Consumatics zet met de app Osqar VR in bij allerlei consumentenonderzoek. Ze hebben een panel van ruim 1000 consumenten door het hele land voorzien van brillen en sturen ze met regelmaat VR-enquetes toe. Dan gaat het om bijvoorbeeld merkbeleving of de bereidheid bepaalde producten aan te schaffen. ‘We werken vooral voor foodretailbedrijven, maar ook voor merken als Jacobs Douwe Egberts.’

Een (horeca-)bedrijf zou ook een VR-enquete kunnen uitzetten via Osqar, dat kan volgens Kielstra vanaf zo’n €10.000.

Ook zou een horecazaak VR kunnen inzetten op de eigen site of in de eigen app. Dan kunnen gasten online al door het interieur lopen.

Aanvullende rol

Maar Kielstra gelooft meer in een echte aanvullende rol van VR. ‘Bijvoorbeeld in een menu. Dat gasten een gerecht met mosselen eten, en dan een bril opzetten en in Zeeland zijn, of op een mosselkotter zitten.’

En VR kan een rol spelen in het verkorten van wachtlijsten bij populaire restaurants. ‘Dan kan een restaurant zeggen: u kunt over een maand reserveren in het restaurant, of u kunt vanavond met Foodora laten bezorgen en dan met de VR-bril in het restaurant gaan zitten.’

Reageer op dit artikel