artikel

Tips: Meer omzet maken met thee

Café 3162

Thuis een kopje thee drinken is goedkoper, dan in een horecagelegenheid. ‘Dus dan moet je als horecaondernemer wel iets extra’s bieden. Extra aandacht voor het product, betaalt zich terug’, aldus theesommelier Richard Schukkink van de International Tea & Coffee Academy in Zeewolde, een trainingsinstituut voor barista’s en theesommeliers.

Tips: Meer omzet maken met thee

Schukkink vertelt maandag tijdens een workshop op de Horecava dat de gemiddelde prijs voor een kopje thee in de horeca 2,20 euro is. De gemiddelde prijs voor een theezakje is 0,05 eurocent. ‘De hengel-bengel-asbak-cultuur.’ 7 procent van de Nederlanders drinkt thuis losse thee. ‘Gasten zijn dan ook bereid om voor losse thee meer te betalen.’

Voordelen losse thee:

 • meer marge
 • het verrassingseffect voor gasten
 • het onderscheiden ten opzichte van de concurrentie
 • betere uitstraling
 • betere smaak

  Een glas met losse thee

 • Kosten: 0,16 eurocent per glas,
 • Opbrengst is €2,35
 • Netto winst circa 2,06

Nog meer marge met
Losse thee per potje

 • Kosten: 0.32 eurocent per glas
 • Opbrengst: 3.35 euro
 • Netto winst, circa 2,84 euro

Een verschil van 0.78 eurocent per glas.

Meer theebeleving

Thee 008

Magic Tea Maker

Horecaondernemers kunnen voor meer theebeleving zorgen met een potje, in plaats van een glas. Bij een zaak met veel theedrinkers zorgt de losse thee met een zeefje en een tipje ook voor die extra beleving bij de gast.
Voor horeca-ondernemers die voor nog meer beleving willen zorgen is de Magic Tea Maker een optie. Deze is speciaal ontwikkeld voor losse thee. Onderin de kan zit een uitneembaar filter met daaronder een ventiel. Wanneer de gast de kan – met zichtbare losse thee – op een theeglas plaatst stroomt de thee er aan de onderkant uit in het glas. ‘Voor ondernemers die dit aandurfden is het een succesformule.’

Origineel

Nog meer beleving biedt de originele manier van thee zetten, middels een gaiwan, een speciaal potje met dekseltje dat wordt gebruikt voor het zetten en drinken van thee. Door het dunne porselein en de ronde vorm, koelt de thee al terwijl hij trekt. Je kunt van dichtbij zien wat er met de blaadjes gebeurt. Iets wat kan worden gedaan door de gastheer aan tafel. ‘Er zijn nog maar weinig zaken die hiermee werken. Dus het is nog een hele orgininele manier van thee serveren’, aldus Schukkink. IJssalon Crusio in Bergen op Zoom werkt er onder meer mee.

Thee 009

Gaiwan, originele manier van thee zetten

Als laatste noemt Schukkink dat het gebruiken van zuiver water, een volgende stap voor ondernemers kan zijn om betere thee te zetten. Meer over het effect van water op de smaak van thee? Klik hier.

Lees hier: Een aantal simpele stappen om betere thee te serveren

Meer over hippe variaties met koffie en thee. Lees hier.

Reageer op dit artikel