blog

U vraagt een stoel aan en dan … totale gekte

Café

Horecaondernemers hebben met negen (!) ministeries te maken. Dat zijn er meer dan de boeren, en die worden al gillend gek van de betutteling. In de horeca is de overheidsbemoeienis nog veel erger.

U vraagt een stoel aan en dan … totale gekte

Horeca-ondernemers hebben met maximaal achttien instanties te maken, moeten (maximaal) veertig vergunningen aanvragen, hebben meer dan honderd wetten te volgen en krijgen 75 administratieve verplichtingen op hun bordje. Om krankjorum van te worden. Nog los van alle tegenstrijdigheden. Iedereen kent de verhalen van een arbodienst die eisen stelt die haaks staan op die van de brandweer, en vice versa. Totale gekte.

Sommigen vinden dat de ondernemers niet zo moeten klagen. ‘Het valt allemaal best mee.’ Die mensen adviseer ik een bed&breakfast te beginnen, gewoon voor de lol. Eentje met twee kamers en een ontbijtje. Nothing fancy. Maar wel een met een terrasje. En doe dat dan bij voorkeur in Maastricht. Dat wordt een ervarinkje administratieve waanzin om nooit te vergeten.

‘U vraagt als ondernemer een stoel aan. De gemeente beoordeelt vervolgens de stoel en deelt hem in in een van bovenstaande categorieën,’ meldt de site van Maastricht. De categorieën die Maastricht hanteert zijn:  A: altijd goed, B: beperkt toegestaan en Overig: eventueel toegestaan. Dat laatste pas ‘na uitgebreide toetsing’ door gemeentelijke ambtenaren. U moet weten, Maastricht houdt erg van rotan, wat minder van hout en niet zo van plastic. Bij de procedure hoort een schema.  Dat schema gaat letterlijk zo: ‘stoel kiezen – ambtenaar – binnen range – prima! – of buiten range – jammer – nieuwe stoel kiezen – of bezwaar – werkgroep  horeca – prima ! – of jammer – nieuwe stoel kiezen – of bezwaar – welstand – prima ! – of jammer – nieuwe stoel kiezen – of bezwaar – burgemeester – prima ! – of jammer – nieuwe stoel kiezen.’ Let vooral op dat aanmatigende woordje ‘jammer’.

Echt, wie een terrasstoel heeft aangevraagd bij de gemeente Maastricht, roept nooit meer dat het meevalt met de ambtelijke waanzin.

 

We zijn benieuwd wat u van de Maastrichtse procedure vindt. Reageer op de Facebook-pagina van Misset Horeca

Reageer op dit artikel