blog

Slow coffee kost tijd maar kan rendabel zijn

Café

Paulo Cools is, samen met echtgenote Laine Koekenbier, eigenaar van grand café Van Bleiswijk in Enkhuizen. Koffie is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering en er werden dan ook al diverse koffieprijzen in de wacht gesleept. Vorig jaar eindigde het bedrijf op de derde plek in de Koffie Top 100. Dagelijks serveert Van Bleiswijk zo’n 240 koppen koffie, waaronder ook slow coffee. Deze zetmethode is al weer een tijdje aan een opmars bezig. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een espresso, die relatief snel gezet kan worden, zet je deze filterkoffie gemiddeld tussen de drie en vijf minuten. Paulo Cools hierover.

Slow coffee kost tijd maar kan rendabel zijn

Wij zien slow coffee eigenlijk als een extra. Bij ons in Enkhuizen komen liefhebbers en ik vind dat deze zetmethode erbij hoort. Ik zie het ook als een extra service.

De zetmethode is wel rendabel, maar we moeten er wel veel werk, tijd en investeringen insteken om er een goed rendement uit te halen. Voor onze zetmethode maken wij gebruik van de Chemex, een zelfgemaakte houder voor de filter.  Hiervan is de enkele-kopvariant veruit het populairst. En het leuke ervan is de reactie van de klant als we het uitleggen. Vaak zeggen ze dan: ‘Oh, dus eigenlijk is het een soort van filterkoffie. Wat we ‘vroeger’ thuis hadden.

Zoals gezegd; bij ons komen koffieliefhebbers en slow coffee is in principe voor hen. Bij ‘de gemiddelde gast’ is het nog niet heel erg populair. Ik denk dat dat ook deels komt omdat onze regio nog wat achterloopt op dat gebied, in vergelijking met de randstad. Daar zie je toch veel meer ‘nieuwe’ koffie-experimenten opbloeien.
Wel merk ik dat er ook hier in Enkhuizen meer vraag komt naar slow coffee omdat mensen tegenwoordig vaker en verder op vakantie gaan. Daar komen ze in aanraking met deze methode waarna ze er hier ook naar vragen. We proberen wel aan actieve meerverkoop te doen, maar dat ligt ook wel een beetje aan de drukte in de zaak. Het is en blijft een tijdrovend proces.

Reageer op dit artikel