blog

Roken op het terras? Effe lekker normaal doen…

Café

‘Kijk, kijk, kijk! Daar gaat er eentje! En daar! Nog eentje!’ Cabaretier Harrie Jekkers voorspelde het in 1997 in zijn meesterlijke programma De Lach en de Piccolo: de roker is binnen 5 jaar een beschermde soort die op de Veluwe achter een hek wordt geplaatst. Op zondagmiddag komen de niet-rokers met hun kinderen ‘rokertje kijken’.

Roken op het terras? Effe lekker normaal doen…

Het duurde iets langer dan de voorspelde 5 jaar, maar mogen het met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid aannemen: ook in de buitenlucht is de roker niet langer welkom. Ik durf er wel geld op in te zetten dat binnen nu en 10 jaar ook niet meer gerookt mag worden op parkeerplaatsen van openbare gebouwen. Dikke uitlaatgassen uitgezonderd uiteraard, de Bentley moet wel broemen natuurlijk. Een sjekkie daarentegen…

Ben ik zo’n fanatiek voorstander van het roken dan? Nee, allesbehalve eigenlijk. Op het moment dat de overheid besluit dat er in de horeca niet meer mag worden gerookt, moet dat ook stoppen; het is nu eenmaal de wet. En daar kun je je niet alleen aan houden als het je uitkomt. Ik ben alleen geen voorstander van een heksenjacht, en daar begint dit verdacht veel op te lijken. Aangewakkerd door de extremisten aan beide kanten van het spectrum die hun gelijk willen halen.

En daar tussen in staan mensen als Karin Rosendaal, André Nielsen, Ashley Kelders en Guido Demmers. Ondernemers en bedrijfsleiders die we om toelichting hebben gevraagd nadat zij onze enquête over ‘roken op het terras’ hadden ingevuld. Weloverwogen laveren zij momenteel tussen hun rokende en niet-rokende terrasgasten, die er over het algemeen prima samen uitkomen, zo blijkt. ‘Ik zie rokers wegdraaien of de sigaret in de andere hand nemen als ze merken dat de rook bij hun buurman terechtkomt.’

Leest u mee, Clean Air Nederland? Waar ondernemers en gasten er samen uit proberen te komen, wordt volgende anti-rookclub ‘niet-rokers op terrassen nog steeds geweld aangedaan door schadelijke rookoverlast.’ Geweld aangedaan… U leest het goed,. Als ik over een paar jaar op de Veluwe rokertje ga kijken, herken ik ze waarschijnlijk wel aan de sardonische grimlach.

Reageer op dit artikel