blog

Rookvrij terras

Café

Hoe lang duurt het nog dat terrassen rookvrij zijn? Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat driekwart van de ondervraagde consumenten verwacht dat roken op het terras verboden gaat worden.

Rookvrij terras

Bijna 60 procent van de Nederlanders is hier ook voorstander van. Het tij is definitief gekeerd. Vroeger moesten niet-rokers zich aanpassen aan rokers, nu is het andersom. En gesterkt door het rookverbod binnen, durven gasten eerder een opmerking te maken over het roken buiten.

Veel ondernemers verwachten dat een rookverbod op het terras onontkoombaar is, blijkt uit een Misset Horeca-enquête. Ze willen best een rookvrij terras overwegen, maar zonder overheidsbemoeienis. Maar die gaat zich natuurlijk wel roeren. Ook al geldt het argument van gezondheidsrisico hier minder, er zijn gemakkelijk argumenten in de sfeer van overlast of brandgevaar aan te voeren. Onlangs ontstond brand bij een rokersplek op het terras van de Erasmus Universiteit. Sindsdien geldt daar een rookverbod.

Staatssecretaris Van Rijn van VWS sprak in april in een brief aan de Tweede Kamer zijn ambitie uit: ‘Jongeren gaan niet meer roken. ‘ En: ‘Rookvrije horeca kan er ook toe bijdragen dat minder jongeren beginnen met roken en dat ex-rokers minder in de verleiding worden gebracht. Roken in de horeca is niet normaal meer.’

Het is een kwestie van tijd voordat ook de buitenruimte van de horeca rookvrij wordt. Zo’n 6 jaar schat ik.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels