blog

Horecaondernemers, de nieuwe dominees

Café

Een pagina vullend verhaal over Nel Schellekens van Restaurant de Gulle Waard in Winterswijk en haar kop-tot-kont-benadering in De Volkskrant. En de Rotterdamse horecaondernemer Hans Mosselman die een veroordeelde en verslaafde inbreker een  baan aanbiedt en een kwart van zijn team opbouwt uit mensen ‘met een randje’.

Horecaondernemers, de nieuwe dominees

Het zijn voorbeelden van horecamensen die hun aanpak en hun overtuiging vol overgave uitdragen. Het is een geloof en geen kans wordt onbenut gelaten om het te delen.
In woorden en daden.

Laatst verzuchtte een restauranthouder, toen ik vroeg naar zijn heilig vuur: “Waarom moet iedereen een mening hebben en ergens tegenaan schoppen? Laat me gewoon lekker mijn ding doen!”

Toch willen consumenten die mening horen, weten waar je als ondernemer voor staat. De vraag: delen we dezelfde smaak?, komt steeds vaker pas na: delen we dezelfde overtuiging?

Waar we eten, waar we een borrel drinken, waar we slapen, het zegt iets over wie we zijn (of willen zijn). Dus laten we ons door veel meer leiden dan de online menukaart in onze keuze voor een bepaalde zaak.

Dus stel ik ook jou de vraag: wat is jouw geloof?
Dat kan gaan over de oorsprong van de ingrediënten die je gebruikt of een bereidingswijze die een unieke smaak geeft. Maar het kan ook gaan over jouw liefde voor lokaal ondernemerschap en je steun aan andere ondernemers in de omgeving.
Of over de mensen uit een kunstenaarsdorpje in Zimbabwe, die je jaarlijks bezoekt en hun kunst in jouw zaak exposeert en verkoopt.
Of over je verzameling heiligenbeelden die groeit en groeit, omdat je de half geloken ogen van al die Maria’s zo betoverend vindt.

Als je jouw verhaal maar volop vertelt én leeft.
Want een dominee die mooi preekt, maar ondertussen anders doet, valt snel door de mand.

Ik wens jou een trouwe groep apostelen en volop nieuw gewonnen zieltjes voor 2016.
Amen.

Annet Koerhuis, horecamarketing adviseur bij Running Fish

Reageer op dit artikel