blog

Hoe word je nou een goede bartender?

Café 1190

Alle ingezonden vragen naar aanleiding van mijn oproep laten zien dat cocktails, ook buiten de cocktailbar, een grotere rol gaan spelen. Restaurants, hotels en het terras om de hoek gaan vaker aan de slag met gemixte drankjes en de consument went, naast de wijn- of bierkaart, meer en meer aan een speciale drankenkaart.

Hoe word je nou een goede bartender?

Een aantal van de ingezonden vragen heeft dezelfde strekking en heb ik daarom samengevoegd tot de volgende vraag: Hoe word je een goede bartender?

Over het algemeen kunnen we stellen dat gastvrijheid centraal staat bij een beroep in de horeca. Een bartender met een ego, die zichzelf belangrijker vindt dan de gasten, gaat het nooit ver schoppen. Gastheerschap moet centraal staan en de bartender moet het echt leuk vinden om ervoor te zorgen dat de gasten gelukkiger naar buiten lopen dan dat ze binnenkwamen. En dat bereik je niet puur en alleen door drankjes van een goede kwaliteit te serveren.

Snelheid, efficiëntie en kennis zijn natuurlijk ook erg belangrijk en kun je gelukkig trainen. Een goede bartender dient de gasten door de wereld van drank te gidsen, net als een sommelier dat doet tijdens het uitleggen van de wijnkaart.

Wees als bartender ook niet bang om achter de bar vandaan te komen. Je hebt vaak een centrale plek achter de bar en hierdoor het overzicht in de zaak. Denk niet dat je te goed bent om je eigen drankjes naar een tafel te brengen.

Verder raad ik iedereen aan om veel te experimenteren en hiervan ook aantekeningen te maken. Proef en ruik likeuren, spirits, frisdranken en kruiden die je nog niet kent. Probeer op die manier je hersenen te trainen om geur beter op te slaan en die te ‘labelen’ zodat je de geur een volgende keer wat beter kunt benoemen.
En lees veel. The Bar Book van Jeffrey Morgen-thaler en The Joy of Mixology van Gary Regan zijn aanraders. Van de vele blogs zijn Diffordsguide.com van Simon Difford en Alcademics.com van Camper English voor mij het meest interessant.

Tot slot: bezoek shows waar je nieuwe producten leert kennen en een netwerk opbouwt, zoals de Nederlandse Perfect Serve, de London Cocktail Week of Bar Convent Berlin. Houd je ogen en oren open en experimenteer er vooral lekker op los!

Tess Posthumus is freelance hospitality professional en bartender bij het Amsterdamse Door 74. In 2015 werd ze verkozen tot Dutch World Class Bartender of the Year.  Tessposthumus.com

Reageer op dit artikel