blog

Tess Posthumus: revival van de goed fout cocktail

Café 1649

Waar het hoge segment in de food-sector zich en masse stort op haute friture, denk aan Haute Dog, The Fat Dog, Frites Atelier en de opleving van de bitterballen, gebeurt dat ook in de bartenderwereld. Tess Posthumus over de revival van de goed fout cocktail. ‘Zo’n parapluutje kan weer, als je cocktail tenminste supergoed is.’

Tess Posthumus: revival van de goed fout cocktail

Tot mijn beste vrienden mag ik Johanneke van Iwaarden, Guillaume de Beer en Freek van Noortwijk rekenen, de eigenaren van Guts & Glory en restaurant Breda in Amsterdam. Onlangs openden ze een derde zaak; Pita. een luxe dönertent. Het is niet gek dat ze zich nu ook zijn gaan bezighouden met één product. Je ziet dit de grote chefs steeds vaker doen. Zo opende Ron Blaauw hotdogrestaurant The Fat Dog, Peter Gast maakt bitterballen en bij het Frites Atelier kun je genieten van Sergio Hermans chique frites.

Fout parapluutje of Blue Curaçao

Dit fenomeen speelt zich echter niet alleen in de keuken af. De afgelopen tien jaar hebben bartenders zich voornamelijk beziggehouden met klassieke cocktails en cocktail toolszijn ze ver weg gebleven van de Tom Cruise-achtige cocktails. Sinds een paar jaar is hierin langzaam een omslagpunt gekomen, en zelfs de meest serieuze bartender gaat weer aan de slag met jaren 90 en ‘tikistijl-drankjes’. Zo heb ik voor de Amsterdam Cocktail Week Fotoshoot meerdere ingezonden recepten ontvangen van cocktails met een parapluutje en andere grappige garneringen. ‘Goed fout’ staat hierbij centraal. De cocktail moet supergoed zijn, in balans, vers en op de juiste manier bereid. Alleen dan kun je wegkomen met een fout parapluutje of een toevoeging van Blue Curaçao.

Cocktail: Corpse Reviver No. Blue

Ook op de Ambiente Fair in Frankfurt, waar ik met mijn The Collection bartools stond, kwam ik deze trend tegen. Vitaly Alekseyev, de bartender van het prestigieuze The Duchess, stond tijdens Ambiente achter de bar voor Libbey en serveerde naast zijn award winnende Bacardi Legacy-cocktail ook een variatie op mijn grote favoriet. Het haute friture antwoord op de klassieke Corpse Reviver No. 2, de Corpse Reviver No. Blue. En die deel ik nog graag even:

30 ml gin
30 ml Lillet Blanc
30 ml Blue Curaçao
30 ml vers citroensap
1 dash absinthe

Bereidingswijze: Shake de gin, Lillet Blanc, Blue Curaçao en het verse citroensap in een cocktailshaker gevuld met ijsblokjes. Strain de cocktail in een martiniglas. Druppel de absinthe er voorzichtig bovenop. Garneer ten slotte met de citroenzest.

Reageer op dit artikel