Pils: horeca-prijzen en retail-prijzen

Pils: horeca-prijzen en retail-prijzen

Blog van Tom van Erven Dorens over de stijgende bierprijzen aan het begin van elk nieuw jaar.

Het is daarom zo jammer, dat de brouwerijen elk jaar weer een streep door de rekening zetten door het doorvoeren van flinke bierprijsverhogingen. Deze worden als verklaarbaar en noodzakelijk verkocht, maar zijn natuurlijk gewoon margeversterkers. Zo ook dit jaar weer. Alle brouwers hebben een flinke prijsverhoging doorgevoerd. Eén brouwerij heeft zelfs eerst aangegeven een zeer matige prijsverhoging door te zullen voeren, daar werd dan ook flink mee gekoketteerd, om vervolgens alsnog een aanzienlijke verhoging door te voeren. ‘Foutje in de calculatie’, heet dat. ‘Foutje in de communicatie’ noem ik het.

Kritiek op verhogen pilsprijs

Op deze prijsverhogingen komen steevast de terechte en begrijpelijke bezwaren vanuit de horeca. Terecht want de verkoopprijs voor een biertje kent een morele bovengrens. Ga je daar over heen, dan is er veel kritiek van de gasten, die soms zelfs helemaal wegblijven. Teveel vragen voor je biertje is “not done”. Begrijpelijke bezwaren dus, want het is simpelweg niet meer uit te leggen. Brouwerijen doen daar dan ook weinig moeite voor. Kostenstijging is het meest gebruikte argument, maar in veel gevallen wordt er zelfs helemaal geen commentaar verstrekt. Het is slikken of stikken!

De horeca zelf kent echter zelf ook een steeds terugkomende nonsens argumentatie. Steevast wordt de literprijs van de kratten in de supermarkt als vergelijk gebruikt voor de horeca literprijs. Twee totaal verschillende modellen en producten. De retailprijs ligt aanmerkelijk lager dan de horecaprijs, maar dat is ook goed verklaarbaar. Een supermarkt verkoopt jaarlijks meer bier dan de gemiddelde kroeg. De prijs is gebaseerd op het ‘concernbrede’ inkoopvolume, dus een grootvolumeprijs. Daarnaast zijn er veel minder kosten bij retail. Geen wekelijkse klein-distributie, geen bruikleeninstallaties, geen leningen of andere investeringen, en een aanmerkelijk kleiner verkoopapparaat. Tenslotte wordt de verkoopprijs van kratbier in de supermarkt kunstmatig laag gehouden, soms zelfs onder de eigen inkoopprijs. Bier is een enorme trafficmaker, die de supermarkten veelvuldig gebruiken om klanten te lokken. Wil je als horeca dezelfde bierprijs betalen, dan kun je flesbier gaan verkopen uit de supermarkt. De vraag is dan wel, of je gasten dat ook willen.

Kortom, de biermarkt is nog verre van transparant. Zowel de brouwerijen als de horeca tonen weinig begrip voor elkaars bezwaren. De waarheid ligt zoals altijd ergens in het midden.
Een succesvol 2017 gewenst!

Tom van Erven Dorens

Tom van Erven Dorens

Tom van Erven Dorens is initiatiefnemer en eigenaar van Biercontract.nl. Dit horeca-adviesbureau is gespecialiseerd in brouwerijcontracten en horeca-financieringen.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.