nieuws

Initiatiefnemer fatale caféroof fors gestraft

Café

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft vrijdag hoofdverdachte El Houssine A. van de moord op een 54-jarige caféhouder in de Friese hoofdstad even zwaar gestraft als de rechtbank dat eerder deed. Opnieuw kreeg hij zestien jaar voor het doodsteken van de man.

De initiatiefnemer van de roofoverval op het café in de wijk Nylân, Bilal B., kreeg bij het hof een fors hogere straf. De rechtbank veroordeelde hem eerder nog volgens het jeugdstrafrecht tot twee jaar jeugddetentie met jeugd-tbs.

Het gerechtshof achtte op hem echter het strafrecht voor volwassenen van toepassing en veroordeelde hem tot tien jaar cel. Ten tijde van het misdrijf was Bilal B. zeventien jaar en negen maanden en dus minderjarig. Verdachte Redouan B. kreeg veertien jaar cel, net zoals bij de rechtbank.

Het drietal toog op een avond in januari vorig jaar naar cafe Nijlân om geld buit te maken. De enige nog aanwezige bezoeker werd met een hockeystick geslagen en de kroeg uitgejaagd.

De nu 20-jarige El Houssine A. stak de uitbater met een mes in zijn hals. Het slachtoffer overleed ter plekke. Zijn twee kameraden, Redouan B. en Bilal B., waren niet direct verantwoordelijk voor de dood van de kroegbaas, maar worden wel medeverantwoordelijk gehouden.

A. stelde bij de rechtbank dat het doodsteken van de café-uitbater per ongeluk ging. Bij het hof beweerde hij echter uit angst te hebben gestoken. De ouders van Bilal B. zijn zo aangedaan door de zaak, dat ze hebben besloten te remigreren naar Marokko.

De zaak leidde in Leeuwarden tot nogal wat commotie. De zaak werd daarom in hoger beroep niet in het oude gebouw van het hof, maar in het moderne en veiliger gebouw van de rechtbank behandeld. Ook het vonnis vrijdag werd in verband met de veiligheid in de rechtbank uitgesproken.

Reageer op dit artikel