nieuws

Justitie wil na Dudok ook kassaleverancier aanpakken

Café

Justitie wil een zaak aanspannen tegen kassaleverancier Straight Systems. Dit omdat het bedrijf volgens justitie software levert om met voorbedachte rade te frauderen. Straight Systems leverde het computersysteem Finishing Touch, waarmee caféketen Dudok in drie jaar tijd 6,7 miljoen euro zou hebben gefraudeerd.

Dat meldt Misset Horeca. Het draait in de zaak Dudok allemaal om de ‘ledig bon’-optie in het kassasysteem Finishing Touch. Daarmee zou Dudok in de periode van 2000 tot 2003 voor 6,7 miljoen euro hebben gefraudeerd. Justitie onderzoekt de zaak en maakt binnenkort bekend of het tot een proces komt.

Straight Systems valt in de hele kwestie niets te verwijten, stelt Henry Uijen van het bedrijf. ‘Dudok heeft misbruik gemaakt van onze software. In het kassasysteem Finishing Touch zit de mogelijkheid een vastgelopen bon te vervangen door een nieuwe. Bij calamiteiten, zoals stroomuitval, kan dat nodig zijn. Het is net als een keukenmes. Daarmee kun je iemand steken, maar daarvoor is het niet bedoeld’, aldus Uijen.

Dudok laat in een reactie weten alle negatieve berichtgevingen te betreuren. Eén van de Dudok-directeuren, die in Misset Horeca anoniem wenst te blijven, noemt de verklaring van Straight Systems onverstandig. ‘Er zijn veel meer bedrijven die gebruik maken van Straight-kassa’s. Na een steekproef door justitie bij vijf klanten, niet bij ons, bleek dat evenzoveel keer de “Gum-regel” was gebruikt’, aldus de Dudok-baas.

Stelling

De redactie legt u graag de volgende stelling voor.

Software van kassa’s in de horeca is gemaakt om te frauderen

Mail ons of het eens of oneens bent met de stelling en beargumenteer uw keuze.

Reageer op dit artikel