nieuws

Inval café Amsterdam-Zuidoost terecht

Café

De Amsterdamse politie heeft geen grenzen overschreden en niet gediscrimineerd tijdens een grootschalige inval in een café in de Bijlmer begin juni. Dat heeft het Bureau Integriteit van de politie vrijdag geconcludeerd na een eigen onderzoek naar de inval.

Inval café Amsterdam-Zuidoost terecht

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam stemt in met de conclusies van de rapportage.

Agenten pakten tijdens de inval in Grand Café Het Vervolg ruim honderd illegalen op met het doel criminaliteit door West-Afrikanen tegen te gaan. De actie leidde tot veel kritiek.

Zo vroeg Cohen zich af of het oppakken van illegalen wel de juiste manier is om criminaliteit te bestrijden. Actiegroepen in Amsterdam-Zuidoost stelden dat agenten tijdens de inval alleen niet-blanke bezoekers van het café controleerden, terwijl blanken konden vertrekken.

De politie zegt dat criminelen gebruik maken van hun illegaliteit, waardoor ze moeilijk traceerbaar zijn. ‘Gebruik van het strafrecht is dan niet altijd het meest effectieve wettelijke instrument.’

Agenten vielen het café daarom binnen op grond van de Vreemdelingenwet. ‘Op basis van praktische overwegingen’ is toen een onderscheid gemaakt tussen mensen met een Nederlands identiteitsbewijs en mensen die dit niet hebben.

Het doel van de inval was internetfraude aan te pakken van voornamelijk Nigeriaanse netwerken in Amsterdam-Zuidoost. Vanuit dit stadsdeel versturen de netwerken duizenden spam e-mails aan internetgebruikers met misleidende, maar financieel aantrekkelijke aanbiedingen.

Reageer op dit artikel