nieuws

Kleine cafés verliezen kort geding over rookverbod

Café

Kleine horecaondernemers moeten zich gewoon aan het sinds 1 juli geldende rookverbod houden. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag bepaald.

Kleine cafés verliezen kort geding over rookverbod

Volgens de rechter kan in dit kort geding niet worden geconcludeerd dat de invoering van het rookverbod nadelig is voor de kleine horecazaken. Stichting Red de kleine horecaondernemer wil een uitzondering op het wettelijk vastgelegde rookverbod.

De uitbaters die zich hebben verenigd in deze stichting wijzen erop dat in de kleine kroegen vaak geen personeel werkt en dat er geen ruimte en geld is voor een aparte rookruimte. De eigenaren vrezen verder dat rokende klanten nu uitwijken naar grotere horecagelegenheden waar wel een rokersruimte is.

Marco Gerritsen, raadsman van de stichting, is teleurgesteld over het vonnis. Volgens hem gaat de rechter voorbij aan de specifieke omstandigheden voor de kleine horecazaken.

De advocaat moet deze uitspraak nog bespreken met de uitbaters, maar een hoger beroep lijkt hem een logisch vervolg. ‘Dat lijkt mij een zeer serieuze optie. Het thema leeft enorm. Er sluiten zich steeds meer ondernemers aan bij de stichting die nu al ruim vijfhonderd uitbaters vertegenwoordigt.’

Reageer op dit artikel