nieuws

Horeca eist compensatie voor rookverbod

Café

Horecaondernemers willen geld zien van de overheid ter compensatie voor de financiële problemen na invoering van het rookverbod. Koninklijk Horeca Nederland (KHN) denkt aan fiscale regelingen of een fonds voor cafés in nood. Om hoeveel geld het gaat, is niet bekend.

Horeca eist compensatie voor rookverbod

Ondernemers vragen in een paginagrote advertentie in De Telegraaf van zondag om een compensatieregeling, als blijkt dat ondernemers het niet redden door het per 1 juli ingevoerde rookverbod.

‘Minister Klink wilde het rookverbod in deze vorm, maar legt vervolgens de bal bij ons. Dat klopt niet. De overheid is aan zet’, zegt woordvoerder Joris Prinssen van KHN in De Telegraaf.

KHN is momenteel cijfers aan het verzamelen waaruit moet blijken dat er omzetderving is door het rookverbod. ‘En dan moeten we op zeer korte termijn met elkaar om de tafel. We denken daarbij bijvoorbeeld aan fiscale regelingen of een fonds voor café-eigenaren in nood’, aldus Prinssen.

Naast financiële compensatie voor noodleidende cafés moet ook het boetesysteem op de schop. Ook de roker die het verbod overtreedt moet worden beboet, vindt KHN. Daarbij zouden gemeenten kunnen helpen bij het verlenen van vergunningen voor alternatieven als buitenterrassen waar wel kan worden gerookt.

Reageer op dit artikel