nieuws

‘Rechtszaak tegen rookverbod kansrijk

Café

Horecaondernemers maken grote kans op succes wanneer ze het rookverbod juridisch aanvechten. Dat zegt staats- en bestuursrechtdeskundige Oswald Jansen van de universiteit Utrecht.

‘Rechtszaak tegen rookverbod kansrijk

‘Ik vraag me af of het rookverbod in deze vorm in overeenstemming is met het nationale en Europees recht. Ik ben als wetenschapper en als advocaat positief dat het verbod in een aantal gevallen met succes is te bestrijden’, aldus Jansen in het Algemeen Dagblad.

Jansen laat weten niet onder de indruk te zijn van de harde lijn van minister Klink. Klink heeft in een brief aan de Tweede Kamer eerder laten weten cafés die het rookverbod negeren strafrechtelijk te willen aanpakken.

Management by speech

‘Ook vóór de brief van Klink was een overtreding al een economisch delict dat ook strafrechtelijk kon worden vervolgd. In de praktijk zal het echter wel loslopen en is het denk ik niet meer dan management by speech’.

‘Een hechtenis zal het nooit worden, een taakstraf ook niet. Allen de bedragen zijn veel forser. De winst van het strafrechtelijk traject is ook dat men binnen een paar weken moet procederen om te voorkomen dat de boete moet worden betaald, anders kan het niet meer. In het bestuursrecht kun je het betalen veel langer rekken’, aldus Jansen.

Reageer op dit artikel