nieuws

Eerste rechtszaak rookverbod

Café

De eerste rechtszaak in Nederland over het overtreden van het rookverbod wordt vrijdag 6 februari gevoerd. De twee eigenaren van het Groningse café De Kachel moeten voor de economische politierechters in Groningen verschijnen, nadat ze zes keer het rookverbod hebben overtreden.

Eerste rechtszaak rookverbod

De zaak begint om 14.30 uur in de Groningse rechtbank. Dit meldt De Telegraaf.

Controleurs van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) hebben na hun zesde bezoek aan De Kachel een proces-verbaal opgemaakt omdat de eigenaren van het café hun klanten binnen lieten roken. In november vorig jaar werd besloten dat klanten laten roken in een café valt onder de Wet op de Economische Delicten.

De eigenaren van De Kachel verschijnen vanwege de complexiteit van de zaak voor de meervoudige kamer met drie politierechters. De uitspraak wordt niet meteen gedaan; die volgt twee weken later.

Het Openbaar Ministerie kan een geldboete eisen van maximaal 18.500 euro, al dan niet in combinatie met een voorwaardelijke stillegging van het café.

De rechtszaak zou aanvankelijk dienen op maandag 12 januari. De advocaat van de café-eigenaren vroeg met succes om uitstel om de zaak beter te kunnen voorbereiden. In de rechtbank worden sympathisanten van de café-eigenaren uit het hele land verwacht.

De kroeg zelf is tijdens het rookproces non-stop open. Donderdagavond om zes uur gaat het café open, om zaterdagochtend om zes uur pas weer dicht te gaan. De eigenaren verwachten zeker honderd collega’s, klanten en fervente rokers uit heel Nederland.

Reageer op dit artikel