nieuws

Heineken koopt schulden horecatycoon

Café

Heineken heeft tot 30 procent van de schuldenlast van de Britse horecaonderneming Globe Pub Company gekocht. Deze is eigendom van de Britse vastgoedtycoon Robert Tchenguiz, maar verkeert in forse financiële problemen.

Heineken koopt schulden horecatycoon

Heineken is via zijn dochterondernememing Scottish & Newcastle Pub Enterprises de exploitant van de pubs van Globe, bovendien heeft de brouwerij een lucratief contract voor de belevering van de 424 pubs. Heineken nam voor een onbekend bedrag 60 miljoen pond aan schulden over, daarmee kan het nu eventueel verdere schuldregelingen controleren.

Volgens Heineken is het een pure financiële beslissing. ‘Het is een opportunistische aankoop. Heineken ontvangt rentebetalingen op de obligaties die zijn gekocht voor een aanzienlijk lagere prijs dan hun waarde’, laat de onderneming weten. Volgens branche-experts is de stap vooral genomen om de levering aan de pubs veilig te stellen.

Beschermen exclusief recht

De Financial Times citeert een anonieme branchedeskundige. ‘Als Globe uitstel van betaling zou moeten aanvragen, dan kunnen de bewindvoerders mogelijk een ander bedrijf inhuren om de pubs te runnen en dan heeft Heineken niet langer het exclusieve recht de pubs te beleveren.’ Uitstel van betaling hangt in de lucht sinds het bedrijf eerder deze maand een lening van 257 miljoen pond niet kon opbrengen. Daartoe moeten alle schuldeisers met 25 procent van de obligaties akkoord gaan.

Reageer op dit artikel