nieuws

CAN stuurt brandbrief naar Klink

Café

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) handhaaft het rookverbod in de horeca volstrekt onvoldoende. Dat vindt Clean Air Nederland (CAN) in een brandbrief aan minister Ab Klink van VWS.

CAN stuurt brandbrief naar Klink

Volgens CAN dreigt het twee jaar geleden ingevoerde rookverbod een papieren tijger te worden. CAN dringt in de brief bij de minister aan op maatregeln die de naleving van het rookverbod moeten garanderen.

Na veel juridisch getouwtrek heeft het Gerechtshof in Arnhem onlangs bevestigd dat het rookverbod ook geldt voor kleine cafés zonder personeel. Het is nu aan minister Klink om de invoering van een rookvrije horeca, waar hij zich direct bij zijn aantreden voor uitsprak, op de valreep onomkeerbaar te maken. Aldus CAN

Patrick Zonderop

‘Zonder maatregelen om het rookverbod na te leven, blijft het beleid van Klink steken in symboolpolitiek’, stelt CAN-voorzitter Patrick Zonderop.

CAN: ‘Als het roken nu wordt gedoogd, is het einde echt zoek. Steeds meer horecagelegenheden zullen in dat geval de asbakken terugzetten. Een ander direct gevolg is dat de overheid met de beperkte handhaving ruimte in de discussie laat ontstaan en voortdurend opnieuw het onderwerp geagendeerd kan worden’.

Rookverbod

‘CAN is de slappe houding van de Nederlandse politiek zat. Het percentage cafés en discotheken waar niet gerookt wordt is dit voorjaar gedaald naar 59 procent. Miljoenen Nederlanders hebben er niet alleen overlast van als ze ongewenst meeroken met anderen, ook hun gezondheid wordt erdoor geschaad. Nederland slaat internationaal een modderfiguur’.

Het is naar de mening van Clean Air Nederland onbegrijpelijk dat minister Klink het zo ver heeft laten komen. ‘De minister moet zijn verantwoordelijkheid nemen nu dat nog kan en ervoor zorgen dat de VWA zijn controlerende taken gaat uitvoeren. Desnoods moet hier extra capaciteit voor vrijgemaakt worden’.

Reageer op dit artikel