nieuws

Bierfiets verboden

Café

De zogeheten bierfiets mag niet meer op de weg rijden in de huidige omvang. Dat blijkt uit een uitspraak van de Amsterdamse kantonrechter. De rechter oordeelde onlangs in een zaak naar aanleiding van een ongeluk met de meerpersoonsfiets.

Bierfiets verboden

Volgens de kantonrechter voldoet de speciale fiets niet aan de Regeling Voertuigen. De bierfiets is een fiets, en geen wagen, en mag daarom wettelijk niet breder zijn dan 1,50 meter. De bierfiets waarmee in mei 2009 een ongeluk werd veroorzaakt in Amsterdam-Noord, is 2,20 meter breed.

In de strafzaak veroordeelde de rechter het verhuurbedrijf van de fiets tot een boete van 1500 euro waarvan de helft voorwaardelijk. De verhuurder zou niet voldoende (schriftelijke) informatie hebben verstrekt aan de huurders, maar slechts een beperkte mondelinge instructie over het gebruik.

De drie mensen die gewond raakten bij het ongeluk, willen een schadevergoeding. Zij moeten daartoe een civiele procedure starten.

Reageer op dit artikel