nieuws

Homo’s willen vernieuwende horecastraat terug

Café

Dé homohorecastraat van Amsterdam, de Reguliersdwarsstraat, moet vernieuwend en gevraieerd worden. Dat is de belangrijkste conclusie uit een onlangs uitgevoerde enquête onder 1000 personen. Volgens de initiatiefnemer betekent dat de betrokkenheid bij de Reguliersdwarsstraat nog altijd zeer groot is.

Homo’s willen vernieuwende horecastraat terug

Die initiatiefnemer is Peter Koop van de website www.reguliers.net. Hij geeft aan dat het afgelopen jaar binnen een periode van zes maanden alle grote homohorecazaken in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat zijn gesloten. ‘Deze straat is daardoor nog maar een schim van het vroeger zo bruisende uitgaanscentrum’, aldus Koop. Al gaan er steeds meer zaken weer open.

Uit de enquete van Koop kwam naar voren dat 88 procent van de bezoekers hoofdzakelijk naar de Reguliersdwarsstraat kwam voor de mooie en hippe homozaken, zoals April, Soho, ARC en Exit, met hun open, laagdrempelige en internationale karakter. Maar liefst 92 procent wil dan ook dat deze zaken zo snel mogelijk weer open gaan. Liever hebben ze er een geheel nieuwe homozaak bij.

‘Vergane glorie’

Koop geeft aan dat de bezoekers vooral vernieuwing en diversiteit willen: verschillende muziek- en interieurstijlen, een gevarieerd publiek en naast homobars bijvoorbeeld een hippe koffiebar en meer terrasjes om de straat ook overdag aantrekkelijk te maken.

Hoewel driekwart van de respondenten de straat nu als ‘vergane glorie’ betitelt, vindt nog altijd 57 procent dat Amsterdam als Gay Capital niet zonder de Reguliersdwarsstraat kan. Waarbij valt aan te tekenen dat Amsterdam de titel Gay Capital volgens velen niet meer mag dragen.

Gay Pride

Volgens Vera Bergkamp, raadslid voor D66 in Stadsdeel Centrum, zijn de conclusies duidelijk. ‘Het gaat niet goed, maar het is nog niet te laat. Er is nog steeds veel behoefte aan een uitgaansstraat als de Reguliersdwarsstraat. Zo worden de straatfeesten met Koninginnedag en de Gay Pride nog altijd goed bezocht.’

Volgens haar heeft de Gemeente hier ook een belangrijke taak. ‘Ondernemers en bezoekers weten eigenlijk niet wat er nu gaat gebeuren met de straat. Hoe gaat het bijvoorbeeld nu met de voormalige Kooistrazaken? Het zou mooi zijn als de Gemeente wat meer openheid van zaken geeft en ook met een duidelijke visie komt over wat zij wil met Amsterdam als Gay Capital.’

Op vrijdag 11 februari om 13.00 uur worden de resultaten van de enquête overhandigd aan wethouder Gehrels. Dit vindt plaats bij café April in de Reguliersdwarsstraat. Een zaak die mogelijk snel weer open gaat, de bekende ondernemer Casper Reinders heeft er zijn oog op laten vallen.

Reageer op dit artikel