nieuws

Boekhouder Kooistra voorspelde ondergang Plassania

Café

Henk Wustenveld, door velen gezien als de rechterhand van wijlen Sjoerd Kooistra, zegt dat Plassania er kort voor de zelfmoord van Kooistra in mei 2010 zo slecht voor stond dat het mogelijk het einde van dat jaar niet zou halen. Grietje van der Veen, een medewerker van Plassania, laat weten zich in oktober 2009, een half jaar voor Kooistra’s zelfmoord, zorgen te maken over het bedrijf.

Boekhouder Kooistra voorspelde ondergang Plassania

Dat blijkt uit een gesprekken met vertrouwelingen en naasten van de overleden horecatycoon met het zakenblad Quote. De gesprekken vormen de basis van het boek ‘De Zaak Kooistra’, dat eind april verschijnt.

‘Ik was geschrokken door de zelfmoord, maar aan de andere kant verbaasde het me minder’, laat Wustenveld weten tegenover Quote. ‘Plassania stond er erg slecht voor. Ik had al tegen Sjoerd gezegd: “Als je zo doorgaat, haal je het einde van het jaar niet”. Die deal met Heineken was mislukt’.

Grietje van der Veen, die van jongs af aan in Kooistra’s bedrijf Plassania werkte, begon zich volgens eigen zeggen in oktober 2009 zorgen te maken. ‘We konden al jaren niet meer vernieuwen met zijn Groningse kroegen, niks kon, niks mocht. Daardoor kwamen er steeds minder gasten. Ome Sjoerd investeerde niet meer, dan kun je ook geen extra geld voor een biertje vragen’.

Van der Veen vervolgt: ‘En wij waren gebonden aan dat biercontract met Heineken. Andere ondernemers konden bij prijsstunters inkopen, dat scheelt zo een euro per liter. Maar ja, ome Sjoerd was klant bij Heineken en dus moesten wij Heineken schenken’.

Het boek ‘De Zaak Kooistra’ verschijnt eind april in de boekwinkels. Ook is het te bestellen op Quotenet.nl/shop. Het is geschreven door Joost van Kleef en Henk Willem Smits, journalisten van zakenblad Quote.

Reageer op dit artikel