nieuws

50.000 liter lambikbier verloren door hitte

Café

In geuzebrouwerij 3 Fonteinen in het Belgische Beersel is 50.000 liter lambikbier verloren gegaan. Een defecte thermostaat zorgde voor een te hoge temperatuur in de opslagruimte. Dit verstoorde het gistingsproces van het bier. Drieduizend flesjes zijn zelfs kapot gesprongen.

50.000 liter lambikbier verloren door hitte

Voor het gisten op fles van lambikbier is een constante temperatuur van 16 graden Celsius vereist. Doordat een thermostaat stukging, liep de temperatuur in een van de opslagkamers op tot 50 graden Celsius.

Het bier heeft ruim 36 uur in de te hoge temperatuur gelegen. Door de hitte zijn drieduizend flesjes stuk gesprongen. De overige 100.000 flesjes bleven heel, maar het bier erin kan niet meer rijpen tot geuzelambik.

Hierdoor zal geuzelambik in kleine flesjes de komende zomer slechts mondjesmaat te krijgen zijn. Wel zijn er nog voldoende grote flessen voorradig.

Wél te distilleren

Het is overigens nog wel bruikbaar om te distilleren tot graanjenever. Dit zal nu gebeuren een een distilleerderij in Thuin. Daarvoor moeten alle 100.000 flesjes met de hand worden ontkurkt en worden uitgegoten.

Reageer op dit artikel