nieuws

Aandeelhouders Heineken voor overname S&N

Café

De aandeelhouders van Heineken hebben de overname van delen van de Britse brouwer Scottish & Newcastle (S&N) goedgekeurd. Op de aandeelhoudersvergadering in Amsterdam stemde donderdag 100 procent voor de overname.

Aandeelhouders Heineken voor overname S&N

De aanwezige aandeelhouders en zij die via het internet hebben gestemd, vertegenwoordigen circa 80 procent van de uitstaande aandelen.

Heineken neemt samen met het Deense Carlsberg S&N over en betaalt hier gezamenlijk 7,8 miljard pond sterling (10,4 miljard euro) voor. De Nederlandse brouwer legt voor zijn deel ongeveer 6,1 miljard euro op tafel, waarmee het de grootste overname in de geschiedenis van Heineken wordt.

Heineken krijgt na de overname de Britse activiteiten in handen en wordt daarmee in een klap de grootste brouwer in Groot-Brittanië. Verder krijgt de Nederlandse brouwer de S&N-onderdelen in Portugal, Ierland, Finland en België.

Ook krijgt Heineken voet aan de grond in India met de aankoop van S&N-dochter Vijay Mallya. Het moet echter nog wel overeenstemming bereiken met de partner waarmee S&N deze gezamenlijke onderneming heeft opgezet. Die moet namelijk wel instemmen met de verkoop van het aandeel van S&N aan Heineken. Topman Jean-Francois Van Boxmeer wilde niet zeggen hoe die gesprekken verlopen.

Carlsberg verkrijgt de volledige controle over Baltic Beverage Holding in Rusland en de activiteiten van S&N in Frankrijk, Griekenland, China en Vietnam.

Kritiek op het feit dat Heineken met name activiteiten overneemt in volwassen markten, wees Van Boxmeer van de hand. ‘We zijn in staat om ook in volwassen markten groei te realiseren.’ Bovendien verwacht Heineken veel van de cideractiviteiten van S&N. ‘Die markt groeit, en niet zo’n beetje ook.’

Van Boxmeer wilde niet ingaan op speculaties over nog een overname van vergelijkbare grootte in de komende jaren. ‘We sluiten niets uit, maar eerst concentreren we ons op de integratie van S&N.’

Heineken rekent op een jaarlijks financieel voordeel binnen vier jaar van 120 miljoen pond (162 miljoen euro). Carlsberg denkt 126 miljoen euro aan synergievoordelen te halen. Dit moet voor 70 procent uit kostenbesparingen komen en 30 procent door hogere verkopen.

De aandeelhouders van S&N keurden de overname van hun bedrijf al op 31 maart goed. Begin april gaf eurocommissaris Neelie Kroes (mededinging) haar goedkeuring voor de overname van de activiteiten van S&N in België, Finland, Portugal en Groot-Brittanië. De beoordeling van de overname van de Ierse activiteiten verwees Kroes door naar de Ierse mededingingsautoriteiten.

Reageer op dit artikel