nieuws

Afzet gedistilleerde dranken stabiliseert

Café

De afzet van gedistilleerd heeft zich in 2006 gestabiliseerd ten opzichte van 2005. Dit blijkt uit de kerncijfers van de gedistilleerdbranche die bekend zijn gemaakt door de Commissie Gedistilleerd.

Afzet gedistilleerde dranken stabiliseert

De afzet van sterke drank is in 2006 iets gestegen maar uitgedrukt in liters pure alcohol per hoofd van de bevolking bleef de afzet met 1,27 liter gelijk t.o.v. het voorgaande jaar. De verkoop van gedistilleerde dranken kwam op 68 miljoen liter, 2,5 miljoen liter meer dan in 2005 door de toename van gedistilleerd met minder dan 15%, waaronder in het bijzonder de likorettes. Het gebruik van premixen daalde op jaarbasis echter sterk tot 11,5 miljoen liter, een daling van 19%. Op het hoogtepunt in 2002 was dat nog 31 miljoen liter.

Jonge jenever is nog steeds de meeste gedronken gedistilleerde drank (24%), gevolgd door whisky en likeur op een gedeelde tweede plaats (12,2%). Hierna volgen bitters (Beerenburg) en rum. Het aandeel buitenlands gedistilleerd nam in 2006 belangrijk toe tot 45%, deels ten koste van het binnenlands gedistilleerd. Whisky, likeur, rum en wodka noteerden volumestijgingen.

Reageer op dit artikel