nieuws

‘Amerikaanse bierbrouwer schiet S&N te hulp

Café

De Amerikaanse bierbrouwer Anheuser-Busch heeft zijn Britse branchegenoot Scottish & Newcastle (S&N) aangeboden te helpen met het verkrijgen van de volledige zeggenschap over Baltic Beverages Holding (BBH). Dat meldde de Britse krant The Sunday Times zondag.

‘Amerikaanse bierbrouwer schiet S&N te hulp

De krant meldde verder dat S&N, dat onlangs een bod van Heineken en Carlsberg heeft afgewezen, is benaderd door private equityhuizen Blackstone en Texas Pacific Group (TPG). De Russiche brouwer BBH, in gezamenlijke handen van Carlsberg en S&N, is een belangrijk onderdeel in de overnamestrijd. Direct na het eerste overnamebod ging S&N in de tegenaanval door Carlsberg voor de rechter te dagen, omdat de Deense brouwer bepaalde afspraken zou hebben geschonden in hun partnerschap bij BBH.

Volgens bronnen dicht bij de onderhandelingen twijfelt bestuursvoorzitter John Dunsmore van S&N over twee mogelijkheden. S&N kan Carlsberg een bod voorleggen van 4,6 miljard pond (6,09 miljard euro) voor het belang van de Denen in BBH en op die manier een overname van de twee brouwers proberen af te wenden. Een andere mogelijkheid is dat Dunsmore probeert een hoger bod los te krijgen bij Heineken en Carlsberg dan het laatste bod van 780 pence per aandeel.

S&N is volgens analisten ongeveer 817 pence per aandeel waard als de Britse brouwer de volledige zeggenschap krijgt over BBH.

Als de Denen winnen in de strijd om BBH, zal Carlsberg hoogstwaarschijnlijk S&N minder graag willen overnemen.

S&N, dat altijd heeft gezegd dat ze financiële samenwerking nodig hebben om BBH in handen te krijgen, wil desgevraagd niet ingaan op de namen genoemd door The Sunday Times. ‘Maar we zijn ervan overtuigd dat we kwalitiatief hoogwaardige partners kunnen vinden’, aldus een woordvoerder van S&N.

Blackstone en TPG weigerden commentaar. Bronnen dicht bij de onderhandelingen wilden wel bevestigen dat zowel Blackstone als TPG bij S&N is geweest om te praten. Het Britse Takeover Panel, dat bemiddelt bij overnames, heeft eerder bepaald dat Heineken en Carslberg voor maandagmiddag 21 januari een formeel bod moeten uitbrengen op S&N.

Reageer op dit artikel