nieuws

Barpersoneel rookvrij dankzij ‘bararium

Café

In café-restaurant Frans op den Bult in Deurningen bedient het barpersoneel zijn gasten vanuit een ‘bararium’. Met deze bijzondere vondst blijft het personeel weg van de uitstoot van sigarettenrook.

Barpersoneel rookvrij dankzij ‘bararium

De ruimte achter de bar van Frans op den Bult is voorzien van een geavanceerd ventilatiesysteem en een glazen wand, waardoor het personeel absoluut geen hinder heeft van de rokende klanten, stelt uitvinder Gerdinand Jansen van het bedrijf Jako Air.

De bar is gedeeltelijk afgesloten met een glazen wand. ‘Anders kan ik niet de gewenste overdruk opbouwen in de bar om de lucht te verversen’, zegt Jansen.

Hij zegt al meer aanvragen te hebben gehad van andere horecazaken en de vastgoedtak van Grolsch om een bararium (samentrekking van bar en aquarium) te plaatsen. Vanaf 1 juli 2004 hebben werknemers recht op een rookvrije werkplek.

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) laat weten kanttekeningen te plaatsen bij de vondst. ‘Minister Klink heeft op Kamervragen geantwoord dat hij absoluut geen genoegen neemt met afzuiginstallaties of andere voorzieningen’, aldus woordvoerster Wendy Schellens van KHN in De Telegraaf.

Bedrijfsleidster Irma Hellegers van Frans op den Bult is boos op minister Ab Klink (Volksgezondheid) die heeft verklaard dat het bararium niet aan het toekomstige rookbeleid in de horeca voldoet. Er is immers geen sprake van een afgesloten rookruimte.

Een woordvoerster van de minister laat weten dat de Voedel- en Warenautoreit (VWA), die toezicht gaat houden op het rookverbod, ventilatie niet accepteert als een manier om een rookvrije ruimte te maken.

‘Ik heb minister Klink uitgenodigd om te komen kijken, want je kunt niet over iets oordelen wat je niet ervaren hebt’, zegt Hellegers. ‘Het klopt dat er een spleet in de glazen afscheidingswand zit, maar uit tests van een onafhankelijk meetbureau blijkt dat er een onzichtbaar rookgordijn wordt opgetrokken tussen de bar en het lokaal waar gerookt wordt.’

Reageer op dit artikel