nieuws

Bavaria: Wij zijn er kapot van

Café

Bij Bavaria is het nieuws over de hoge boete ingeslagen als een bom. ‘We zijn er kapot van’, aldus woordvoerder en mede-eigenaar Peer Swinkels. Swinkels laakt de rol van InBev in het onderzoek.

Bavaria: Wij zijn er kapot van

‘Wil je nog familiebedrijven zoals het onze overhouden dan moeten ze vooral zo doorgaan. Dan krijg je een situatie zoals in Frankrijk, waar nog maar twee brouwerijen over zijn’, aldus Swinkels.

Swinkels reageert op de boete van bijna 23 miljoen euro die woensdag werd opgelegd. Dat is voor de onderneming bijna drie keer de jaarwinst. ‘Het is ontzettend oneerlijk. Onze concurrentiepositie wordt op deze manier vervalst.’

Volgens Swinkels hebben medewerkers van InBev tegenstrijdige verklaringen afgelegd. ‘We hebben delen van het rapport ingezien en daaruit blijkt dat. Wij vragen ons af hoe objectief die verklaringen van InBev zijn. In België hebben ze een paar jaar geleden een boete gehad van 46,5 miljoen euro.’

Bavaria boekte vorig jaar een winst van 8,8 miljoen euro. Dat is veel minder dan bijvoorbeeld Grolsch, terwijl de onderneming meer bier verkoopt. ‘Het geeft aan dat wij een prijsvechter zijn. Dat zijn we al jaren. Wij moeten bijna drie jaar werken om de boete te boven te komen terwijl dat voor de anderen veel minder is.’

Swinkels heeft het personeel ingelicht over de boete. ‘We moeten maatregelen nemen. We gaan voor werkgelegenheid. Onze financiële reserves zijn groot genoeg om dit te betalen, maar we zullen wel moeten bezuinigen.’ Eerst stapt de onderneming nog naar de rechter.

Reageer op dit artikel