nieuws

Bekentenis in kroegmoordzaak

Café

Een van de zes verdachten die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl, heeft bekend dat hij de schutter is geweest. Het gaat om de 26-jarige Dwight S. uit Zoetermeer.

Bekentenis in kroegmoordzaak

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft hij zijn bekennende verklaring al op 26 januari afgelegd.

Thomas van der Bijl werd op 20 april vorig jaar in zijn café De Hallen in Amsterdam-West doodgeschoten. Van der Bijl was een van de anonieme getuigen in de zaak tegen Willem Holleeder.

Bewijs nagenoeg rond
Al eerder werd duidelijk dat politie en justitie het bewijs in de zaak-Van der Bijl nagenoeg rond hebben. De 38-jarige Fred R. wordt gezien als de opdrachtgever. Vorige week arresteerde de politie in Marokko een zesde verdachte.

Motief ontbreekt
Een duidelijk motief voor de moord ontbreekt vooralsnog. Van enige betrokkenheid van Holleeder bij de liquidatie is nog niets gebleken. Van der Bijl was actief in de georganiseerde drugshandel. Toen hij werd doodgeschoten, gold hij als verdachte in een omvangrijke hasjzaak.

Opheldering
De zaak-Van der Bijl is een van de weinige liquidaties in het Amsterdamse criminele milieu van de afgelopen jaren die politie en justitie hebben kunnen oplossen. De Amsterdamse hoofdcommissaris Bernard Welten zei enige tijd geleden dat naar verwachting meer liquidaties opgehelderd zullen worden.

Extra beveiligde gerechtsgebouw
Op 8 maart staan de verdachten in de zaak-Van der Bijl pro forma voor de rechter in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp.

Zie ook:
Liquidatiecafé in Amsterdam is nu filmset

Reageer op dit artikel