nieuws

Belgische cafés massaal dicht bij rookverbod

Café

Belgische horecaondernemers vrezen een algeheel rookverbod. Als dit er komt, denkt 65 procent van de 5.500 traditionele Belgische cafés de deuren te moeten sluiten. Dit blijkt uit een studie van Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers.

Belgische cafés massaal dicht bij rookverbod

71 Procent van de klanten van de onderzochte cafés rookt. Deze week bespreekt een Kamercommissie opnieuw een voorstel dat pleit voor een totaal rookverbod in de horeca, tenzij in speciale rookruimtes. De profielstudie toont volgens Unizo duidelijk de gevaren van een ongenuanceerde toepassing van zo’n veralgemeend rookverbod in de horeca.

Sociaal

In tegenstelling tot restaurants, waar het rookverbod al langer geldt, dreigen duizenden kleine cafés rake klappen te krijgen bij invoering van een rookverbod. Unizo wijst op de belangrijke maatschappelijke rol van de cafés en dringt aan op een genuanceerd en realistisch rookbeleid dat het evenwicht vindt tussen de volksgezondheid en de sociale rol en de specifieke economische situatie van het traditionele café.

De 5.500 cafés serveren, behalve chocola, worstjes en chips, geen voedsel. Meer dan de helft ervan herbergt een club of vereniging. De 5.500 drankhuizen zijn gemiddeld 67 vierkante meter groot.

Reageer op dit artikel