nieuws

Belgische horeca mogelijk toch geheel rookvrij

Café

Er komt toch mogelijk een algeheel rookverbod in de Belgische horeca. De meerderheidspartijen in het federale parlement gaan overleg voeren om te kijken of een algeheel rookverbod ingevoerd kan worden.

Belgische horeca mogelijk toch geheel rookvrij

In België is het zo dat in horecazaken waar gegeten wordt, het verboden is te roken. Een uitzondering geldt voor cafés die voorverpakte levensmiddelen aanbieden die minstens drie maanden houdbaar blijven zoals chips, bierworstjes en nootjes. In die zaken mag wel worden gerookt.

Nu wordt in België toch gekeken of uitzonderingen in de bestaande rookwet uitgesloten kunnen worden, zodat een algeheel rookverbod van kracht wordt voor de Belgische horeca.

Wetswijzing

In het voorjaar verwacht de minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx, met antwoord te komen op vragen over een mogelijke wetwijziging. Zo’n wetswijziging is nodig om tot een algeheel rookverbod over te gaan.

Aanleiding om na te denken over een wetswijziging is een recente statement van de Europese Commissie. Die wil dat alle lidstaten van de Europese Unie in 2012 hun burgers ‘volledige bescherming moet bieden tegen blootstelling aan tabaksrook in afgesloten openbare ruimtes, op de werkvloer en in het openbaar vervoer’.

Reageer op dit artikel