nieuws

‘Bierkartel leverde € 400 mln op

Café

Door illegale prijsafspraken tussen brouwers hebben Nederlandse bierdrinkers jarenlang 1 euro te veel betaald voor een kratje pils. Van 1996 tot 1999 hebben Heineken, Bavaria, Grolsch en het Belgische InBev met hun bierkartel in totaal ongeveer 400 miljoen euro verdiend.

‘Bierkartel leverde € 400 mln op

Dit zegt hoogleraar Maarten Pieter Schinkel van de Universiteit van Amsterdam zondagavond in het televisieprogramma Zembla.

Schinkel baseert zijn uitspraken op het rapport van de Europese Commissie over het kartel. Brussel beboette de brouwers in april voor 273 miljoen euro. InBev ging vrijuit omdat de Belgische brouwer de andere drie had ‘verlinkt’. De Nederlandse brouwers zijn direct na het horen van de boete in hoger beroep gegaan.

Uit de stukken van de Europese Commissie zou verder blijken dat Karel Vuursteen, oud-bestuursvoorzitter van Heineken, regelmatig bij de geheime besprekingen zat en actief betrokken was bij het kartel. Deze vonden plaats in onder andere het Holiday Inn hotel in Utrecht en een bistro in Enschede.

Heineken-directeur Ronald den Elzen laat weten bereid te zijn de vastgoedrol van zijn brouwerij op te willen geven, maar alleen op voorwaarde dat alle brouwers dat gelijktijdig doen. Verder ontkent Den Elzen dat Heineken onderdeel is geweest van een kartel, zoals de Europese Commissie heeft vastgesteld.

Bekijk hier de complete uitzending.

Zie ook

Reageer op dit artikel