nieuws

Boetes nVWA niet te controleren

Café

William Janssen van het 1 eurocafé in Nijmegen is woest over de boetes die hij kreeg tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. De controleurs willen niet zeggen welk personeelslid drank schonk. De boete is dus niet te controleren. Janssen stapt naar de rechter.

Boetes nVWA niet te controleren

De nVWA legde het café twee boetes op: voor het schenken van sterke drank onder de achttien en het schenken van alcohol aan minderjarigen. De boetes zijn volgens het café niet te controleren. ‘Wij zijn dus volledig overgeleverd aan de grillen van de nVWA’, aldus Janssen.

Het café is volgens Janssen bijna het enige café in Nijmegen waar zestien en zeventien jarigen naar binnen mogen. Dit is volgens hem op verzoek van de wijkagent, zodat ook deze jongeren ergens terecht kunnen en anders voor overlast in de stad zorgen.

Controles

De uitbater heeft elke dag portiers bij de deur staan, die controleren hoe oud de jongeren zijn die naar binnen komen. Jongeren krijgen direct een stempel op hun hand of arm om aan te geven hoe oud ze zijn. Op deze manier probeert hij te voorkomen dat jongeren aan alcohol komen zonder dat ze de juiste leeftijd hebben.

Tijdens de Vierdaagse kwamen er twee controleurs langs, die constateerden dat er alcohol was geschonken aan een jongere onder de zestien, en dat iemand sterke drank had gekregen terwijl hij of zij nog geen achttien was. Maar toen de bedrijfsleidster vroeg wie de drank dan geschonken had, kreeg ze geen antwoord. ‘Ze kon zich dus totaal niet verweren op de ten laste gelegde feiten’, aldus Janssen.

nVWA

Persvoorlichtster Astrid Bergman van de nVWA weerspreekt de kritiek van Janssen. Ze zegt dat er bij elke boete een uitgebreid verslag wordt geschreven, met soms ook gesprekken daarin verwerkt van de jongere aan wie de alcohol verstrekt is. Naam en toenaam worden inderdaad niet gegeven, maar ze verzekert de redactie dat de documenten ‘juridisch kloppend’ zijn.

De gegevens van de jongere zijn bij de nVWA bekend. Ze worden niet gepubliceerd in het rapport uit privacyoverwegingen, maar bestaan wel, aldus Bergman. Uitbater Janssen heeft zijn verslag nog niet gekregen. Gemiddeld duurt het zes weken voor een verslag bij de overtreder op de deurmat ligt.

In het verslag wordt niet beschreven wie de drank geschonken heeft, maar wel aan welke bar dat gebeurt. Ook kan de ondernemer volgens Bergman altijd bellen als hij vragen heeft of twijfelt aan de juistheid. Op het moment zelf is niet altijd tijd voor een uitgebreid gesprek en uitleg, daarom kan de ondernemer bellen of in het rapport alle details lezen. Ze vindt de kritiek dus niet terecht.

Rechtbank

Janssen wil maatregelen nemen. ‘Ik zal deze ten laste gelegde zaken aanvechten tot aan de rechter toe. Als dit de manier is waarop de nVWA werkt dan steken wij onze nek niet meer uit voor de jongeren en hogen wij de leeftijd ook op naar achttien jaar.’

Volgens de ondernemer waren er twee dagen vóór deze controle ook twee controleurs van de nVWA langsgeweest, maar toen was alles in orde.

De nVWA meldde eerder al in een persbericht dat de overtreding bestraft kan worden met een boete tot 3600 euro.

Reageer op dit artikel