nieuws

Bouwput kost miljoenen aan omzet

Café

De eigenaar van Grand Café 1e Klas op Amsterdam Centraal heeft naar eigen zeggen miljoenen euro’s schade geleden door de bouwwerkzaamheden aan de Noord/Zuid metrolijn. Hij sleept de gemeente voor de rechter.

Bouwput kost miljoenen aan omzet

De horecaondernemer, Mario Brandt, wil een schadevergoeding, omdat hij sinds 2000 naar eigen zeggen miljoenen euro’s aan omzet is misgelopen door de aanleg van de Noord-Zuidlijn. De zaak dient op 20 februari.

1e Klas zit op perron 2b, net ten oosten van de hoofdingang. De afgelopen jaren was het station volgens Brandt één grote bouwput. De hoofdingang was 7 jaar dicht en de looproutes werden omgeleid naar de westzijde van het station. Ook werden volgens de ondernemer reclameborden zonder aankondiging weggehaald. Door dit alles vonden veel minder mensen hun weg naar zijn zaak.

320.000 euro

Experts van Horeca Ondernemers Adviseurs (onderdeel van KHN) berekenden dat Brandt in totaal 3,5 miljoen euro aan schade heeft gelopen. De komende rechtszaak gaat echter alleen over de jaren 2005 en 2006. Toen bedroeg de schade volgens dezelfde adviseurs 320.000 euro.

Het schadebureau Noord-Zuidlijn (dat in opdracht van de gemeente ondernemers compenseert die schade lijden door het megaproject) kwam echter op een bedrag van 0 euro, aldus de ondernemer.

Werken in een bouwput

Volgens Brandt begrijpt iedereen dat de toestand op het Centraal Station, door hem samengevat als ‘het werken in een bouwput’, hem klanten heeft gekost. ‘Ik hoef niet het onderste uit de kan te hebben, maar je moet wel redelijkerwijs compenseren.’

Na jaren van gesteggel met het schadebureau en het afwijzen van zijn bezwaren door de hoorcommissie van de gemeente, is Brandt het vertrouwen in de gemeente kwijt. ‘Het schadebureau is van de gemeente, de schadecommissie wordt aangesteld door de gemeente en de hoorcommissie is ook van de gemeente. Is dat onafhankelijkheid?’

Brandt zegt dat de gemeente ondernemers stuk maakt. Veel middenstanders hebben simpelweg geen geld voor een kostbare juridische procedure. Ze hopen dat je ermee stopt. Het is een rechtstaat, maar als je geen geld hebt, heb je geen poot om op te staan. Eigenlijk hebben ze al die mensen aan de ketting zitten.’

Reageer op dit artikel