nieuws

Brouwers willen weer in zee met Kooistra

Café

De grote bierbrouwers Grolsch en Heineken staan te springen om weer zaken te doen met de omstreden horecatycoon Sjoerd Kooistra. Tot voor kort waren ze uiterst voorzichtig om in zee te gaan met hem. Grolsch weigerde zelfs om reden van ‘ethiek’ zaken te doen met Kooistra.

Brouwers willen weer in zee met Kooistra

Kooistra laat vrijdag in Misset Horeca weten dat grote brouwers in de rij staan om met hem zaken te doen. ‘Alle brouwers staan te popelen om een Drie Gezusters met mij te bouwen. Ze willen er allemaal een hebben. Ook Grolsch, die in het verleden zei geen zaken met mij te doen om ethische reden. Ik heb gesprekken met Grolsch en Bavaria gehad’, aldus Kooistra.

Grolsch-woordvoerster Erna van der Neut laat weten geen mededelingen te doen over relaties met klanten of mogelijke klanten. In Het Parool van 6 maart 2004 wordt gemeld dat Grolsch al jaren weigert zaken te doen met Kooistra om redenen van ‘ethiek’.

Grote bierafnames

Nu lijkt daar dus verandering in te komen. Mogelijk dat de grote bierafnames daarbij een rol spelen. Kooistra: ‘De Drie Gezusters in Tilburg doet een bieromzet van 1.883 hectoliter per jaar. Den Bosch doet 1.786 hectoliter en de omzetverwachting voor Breda (waar binnenkort een Drie Gezusters opengaat, red.) is 2.300 hectoliter. Dat is interessant voor een brouwer’.

Kooistra stelt dat hij niet gebonden is aan InBev. ‘Met InBev doe ik maar vier van de elf Gezusters. De rest met Heineken. Ik zou best een Drie Gezusters met Grolsch willen doen’.

116 miljoen euro

Ook Heineken laat bij monde van woordvoerder Peter Everts weten over afnemers nooit uitspraken te doen. In het bewuste artikel in Het Parool uit 2004 zegt woordvoerder Hans Sjouke Koopal dat Heineken nog zaken met hem doet ‘als we daartoe contractueel verplicht zijn, bij gevallen van huur en tussenhuur bijvoorbeeld, maar daarbuiten niets meer’.

Sjoerd Kooistra is de laatste jaren regelmatig in verband gebracht met faillissementfraude. Nimmer werd de horecatycoon veroordeeld. Kooistra beschikt over ruim tachtig zaken en is goed voor een jaaromzet van 116 miljoen euro. Daarmee staat hij bij de eerste tien van de Misset Horeca Top-100, de ranglijst met grootste horecabedrijven van Nederland.

Het complete interview met Sjoerd Kooistra vindt u vrijdag 14 september in Misset Horeca.

Reageer op dit artikel