nieuws

Directie Dudok akkoord met vonnis

Café

De vier directeuren van het Rotterdamse horecabedrijf Dudok hoeven niet de gevangenis in. Dit heeft de rechtbank in Maastricht bepaald. Justitie had de vier aangeklaagd voor fraude met loon- en omzetbelasting.

Directie Dudok akkoord met vonnis

De rechtbank gaf de vier voorwaardelijke celstraffen tot twintig maanden, geldboetes van € 30.000,- en taakstraffen. De top van Dudok heeft jarenlang een onjuiste administratie gevoerd. Met afgeroomde omzetten werden de overuren van het personeel zwart uitbetaald.

Volgens justitie, zo meldt NRC Handelsblad, is in de jaren 2000 tot 2004 voor €1,- miljoen gefraudeerd. De fraude werd mede mogelijk door speciale software. De softwareleverancier werd veroordeeld tot een boete van € 100.000,-. De directeur van het softwarebedrijf kreeg een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd.

Uit onderzoek bleek dat nog veertig bedrijven met dezelfde software hebben gefraudeerd. Volgens een woordvoerder heeft dat in zeven zaken geleid tot strafrechtelijke vervolging. In de overige gevallen heeft de belastingdienst de zaak met boetes en naheffingen afgedaan.

De directeuren van Dudok verklaarden voor de rechtbank dat zij om te overleven wel frauduleus móésten handelen. Het zwart uitbetalen van personeel is volgens hen gemeengoed in de horecabranche. Zonder zwart geld kan de horeca in Nederland zelfs niet bestaan, vinden ze.

Een woordvoerder van Dudok noemde het vonnis “zeer kundig en nauwgezet”. Hij verklaarde verheugd te zijn dat hiermee is erkend dat het een brancheprobleem is. Dudok gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak.

Reageer op dit artikel