nieuws

Eigen bier voor Purmerend

Café

Purmerend bestaat in 2010 zeshonderd jaar. Dat wordt gevierd met veel activiteiten. Wat hierbij niet mag ontbreken is een eigen bier. Stichting Noordhollandse Alternatieve Bierbrouwers (SNAB) en de werkgroep horeca Purmerend 600 jaar presenteerden recent het nieuwe 1410.

Eigen bier voor Purmerend

De Purmerendse Koemarkt zal komend jaar de spil zijn van veel activiteiten die in het jubileumjaar van de stad worden gevierd. De plaatselijke horeca grijpt het 600-jarig bestaan van Purmerend aan om komend jaar veel te organiseren. De festiviteiten worden gelardeerd met een eigen jubileumbier. De naamsonthulling vond recent plaats bij café Lansdael op de Koemarkt in aanwezigheid van het college van Burgemeester & Wethouders, diverse Purmerendse Historische verenigingen, de lokale en regionale horeca, het Biergilde De Dubbele Arend en andere genodigden. De naamsonthulling is verricht door Burgemeester Bijl en Willem Eggert.

Deze voor Purmerend historische persoon zat op de bok van een paard en wagen combinatie waarmee symbolisch de eerste vaten bier werden afgeleverd en de naam van het bier onthuld, 1410. In dat jaar was Waterland in handen van Graaf Willem VI. Zijn schatbewaarder Willem Eggert moest de orde herstellen en kreeg dat jaar de heerlijkheid Purmerend in leen. Binnen drie jaar bouwde hij slot Purmersteijn op een strategische plek waar de weg tussen Amsterdam en Hoorn, de Where kruist. Willem Eggert overleed in 1417.

Het 1410 speciaalbier zal het gehele jaar 2010 verkrijgbaar zijn bij de een groot deel van de Purmerendse horeca en slijters. 1410 is een type Belgische Ale met 5,5 % alcohol.

Reageer op dit artikel