nieuws

Gemeenten gaan rookverbod controleren

Café

De handhaving van het rookverbod komt te liggen bij de gemeenten. Het ministerie heeft een decentralisatie van het rookverbod in de maak. Dat zegt een hoogleraar van de Erasmus Universiteit.

Gemeenten gaan rookverbod controleren

In De Pers zegt hoogleraar politicologie Rinus van Schendelen zich te beroepen op bronnen binnen het ministerie van Volksgezondheid en de VWA, die nu de controles in horecabedrijven uitvoert.

Van Schendelen zet zelf vraagtekens bij een eventuele decentralisatie van de handhaving van het rookverbod. ‘Je gaat een centralistische wet dan decentraal handhaven en daar zitten gemeenten natuurlijk helemaal niet op te wachten’, aldus Van Schenkelen.

Het ministerie ontkent de voorspelling van Van Schendelen. Een woordvoerder hierover in De Pers: ‘Er wordt niet over gesproken, laat staan dat er beleid in voorbereiding is. Het klopt gewoon niet’.

Wat wel klopt is dat de Tweede Kamer het rookverbod als controversieel onderwerp heeft bestempeld en dat behandeling pas na de Tweede Kamer-verkiezingen van juni plaatsvinden. VVD, SP en PVV hebben kenbaar gemaakt dat een aanpassing van de rookwet, zodat kleine cafés buiten de wet vallen of zelf kunnen kiezen, voor hun wenselijk is. CDA, GroenLinks en D66 zijn voorstander van de huidige wetgeving.

Reageer op dit artikel