nieuws

Gemeenten niet klaar voor Drank- en Horecawet

Café

Meer dan 90 procent van de gemeenten heeft geen plan van aanpak voor de invoering van de gewijzigde Drank- en Horecawet. Dat blijkt uit een peiling van het Bureau Horeca Bijzondere Wetten (BHBW).

Gemeenten niet klaar voor Drank- en Horecawet

Hoewel niet voorbereid, zijn gemeenten wel blij met de nieuwe wet, aldus de onderzoekers. Deze maakt gemeenten verantwoordelijk voor toezicht en handhaving. Ze kunnen beleid maken en zijn voor controles niet meer afhankelijk van de Voedsel- en Warenautoriteit.

Gemeenten krijgen extra verantwoordelijkheden, maar in de peiling noemen ze gebrek aan capaciteit en kennis als belangrijkste redenen dat er in 92 procent van de gevallen nog geen plan van aanpak is. 3 procent van de respondenten wist niet van de komst van de wet.

De Tweede Kamer ging afgelopen zomer akkoord met de aanpassing en het ziet er naar uit dat de Eerste Kamer ook instemt. In dat geval gaat de wet in rond 1 juli 2012.

BHBW is een uitvoeringsbureau voor gemeenten op het gebied van toezicht op de Drank- en Horecawet en vergunningverlening.

Reageer op dit artikel